Informatie over energielabels

Error message

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/huurwoni/public_html/klimaatgids.nl/includes/file.phar.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (line 394 of /home/huurwoni/public_html/klimaatgids.nl/includes/common.inc).

In Nederland is het voor woningen en elektrische apparaten verplicht om voorzien te zijn van een energielabel. Lees op deze pagina meer over de verplichte energielabels.

Energielabels voor woningen

Aan de hand van energielabels voor woningen wordt in Nederland inzichtelijk gemaakt hoe een woning presteert op het gebied van energieverbruik.

Het is verplicht om een definitief energielabel te hebben zodra je de woning wil verkopen, verhuren of opleveren.

Er zijn echter een aantal uitzonderingen. Een energielabel is namelijk niet verplicht voor:

  • monumenten;
  • (studenten)kamers of caravans en woonwagens kleiner dan 50 m2.

Energielabel berekenen

Het energielabel van een woning wordt berekend aan de hand van een eenvoudige en toegankelijke methode, die aansluit bij het kennisniveau van woningeigenaren en de meeste situaties die bij Nederlandse woningen voorkomen.

Het rekenmodel is gebaseerd op de onderstaande tien woningkenmerken:

Energielabel aavragen

Via energielabelvoorwoningen.nl (een website van de Rijksoverheid) kun je een energielabel voor woningen aanvragen.

Dit gaan aan de hand van de onderstaande vijf stappen:

Stap 1: Het controleren van het bouwjaar en woningtype.

Stap 2: De kenmerken van de woning actualiseren.

Stap 3: Bewijsstukken aanleveren voor de gewijzigde kenmerken van de woning.

Stap 4: Een door de Rijksoverheid erkend deskundige die bevoegd is selecteren.

Stap 5: Alle gegevens versturen.

Je kunt zelf een energielabel aanvragen, maar je kunt dit ook door iemand anders te laten doen. Als je het label door iemand anders wil laten aanvragen dien je deze persoon eerst te machtigen via DigiD.

Informatie over het energielabel van jouw huis opvragen

Via een handige tool op energielabel.nl (een website van Milieu Centraal) kun je aan de hand van een postcode en huisnummer het energielabel van een specifieke huur- of koopwoning opvragen.

Energielabels voor elektrische apparaten

Er zijn apparaten waarvoor het verplicht is een energielabel te hebben. Aan de hand van zo'n energielabel kunnen consumenten zien hoeveel energie het betreffende apparaat gebruikt. Het hebben van een energielabel is sinds 2011 verplicht voor de volgende apparaten:

  • koelkasten
  • vriezers
  • wasmachines
  • vaatwassers

Bij deze energielabels wordt door het toekennen van een letter (A t/m G) aangegeven hoe energiezuinig het betreffende apparaat is. Het label ‘G’ is het minst zuinig en het label ‘A’ is het meest zuinig. Er zijn echter ook apparaten waarbij binnen het ‘A’ label ook onderscheid wordt gemaakt. 

Zo worden bij wasmachines, vriezers en koelkasten ook labels als ‘A++’ en ‘A+++’ toegekend. De extra plussen bij wasmachines geven aan hoe zuinig de wasmachine met water omgaat.

Hoe betrouwbaar zijn energielabels voor apparatuur?

Door de wijze waarop energielabels worden toegekend kan onduidelijkheid ontstaan bij consumenten. Zo gelden de huidige energielabels sinds eind 2011, maar hanteren apparaten van voor 2011 nog het oude energielabel. Dit oude label hoeft niet aangepast te worden. 

Het is belangrijk om hiervan op de hoogte te zijn bij het aanschaffen van een apparaat met een energielabel. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat een wasmachine met het oude ‘A’ label zuiniger is dan een nieuwe wasmachine met het ‘A++’ label.