De online gids op het gebied van: Duurzaamheid • Energie • Besparen • Vergelijken

Stroom opwekken met zonnepanelen

Wat zijn zonnepanelen? 

Zonnepanelen zijn panelen die zonlicht omzetten in elektriciteit. Dit heet zonne-energie en één van de meest duurzame vormen van stroom. Zonnepanelen worden steeds populairder: het is namelijk een investering met veel rendement. Je bent dus niet alleen duurzaam bezig, maar zonnepanelen zijn ook nog eens goed voor je portemonnee. 

Hoe werken zonnepanelen? 

Het proces van energieopwekking met zonnepanelen is erg ingewikkeld en technisch. In het kort worden de volgende stappen gevolgd: 

  1. Zonlicht wordt opgevangen door het paneel
  2. Door de positieve lading bovenop het paneel en de negatieve lading onderop het paneel ontstaat spanning
  3. Deze spanning wordt omgezet in elektriciteit
  4. Een omvormer transformeert de elektriciteit naar het juiste spanningsniveau
  5. De elektriciteit wordt verbruikt, bijvoorbeeld wanneer je de televisie aanzet of een wasje draait 
  6. Het overschot aan energie wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnetwerk 

Hoe profiteer ik het beste van zonnepanelen? 

Om maximaal te profiteren van je zonnepanelen moet je rekening houden met verschillende factoren. Ten eerste natuurlijk het aantal zonnepanelen dat je plaatst: hoe meer panelen, hoe meer energie je produceert. Daarnaast is het type zonnepaneel van belang: het verschilt namelijk per zonnepaneel hoeveel stroom deze produceert. Het rendement heeft te maken met het aantal Wattpiek dat je zonnepanelen kan leveren. Meer hierover lees je hier

Ook de plaatsing van de zonnepanelen is erg belangrijk. De ene plek vangt immers een stuk meer licht dan de andere. Of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen, kun je vinden via de tool van Zonatlas. Je vult hier simpelweg je postcode en huisnummer in, en de tool geeft je een schatting van hoeveel stroom je kan opwekken als je zonnepanelen op jouw dak plaatst.  

Hoe verdien ik geld aan mijn zonnepanelen? 

Als je zonnepanelen plaatst, krijg je van je energieleverancier een terugleververgoeding voor de elektriciteit die je niet verbruikt. Het is hiervoor belangrijk om bij je energieleverancier aan te geven dat je energie wilt terugleveren. 

Ook de netbeheerder moet worden ingelicht. Bij een aansluitwaarde die groter dan 3 x 16 ampère is, moet je dit aanmelden voor je de installatie gaat gebruiken. Bij een aansluitwaarde die kleiner dan 3 x 16 ampère is, moet je dit binnen één maand na het ingebruikneming bij de netbeheerder melden.