Zonnepanelen en salderen

Error message

 • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/huurwoni/public_html/klimaatgids.nl/includes/file.phar.inc).
 • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (line 394 of /home/huurwoni/public_html/klimaatgids.nl/includes/common.inc).

Als je energie opwekt met zonnepanelen, krijg je met 'salderen' te maken. Salderen houdt in dat je energieleverancier de jaarlijkse opbrengst van jouw zonnepanelen verrekent met je jaarlijkse stroomverbruik.

Hoe werkt salderen?

Als je met zonnepanelen (of op andere duurzame wijze) zelf energie opwekt, zal jouw energieleverancier jouw jaarlijkse stroomopbrengst verrekenen/salderen met je eigen stroomverbruik.

Er zijn drie mogelijkheden:

 1. Je wekt minder stroom op dan je eigen verbruik;
   
 2. Je wekt meer stroom op dan je eigen verbruik;
   
 3. Je wekt precies evenveel stroom op als je eigen verbruik.
   

1. Je wekt minder stroom op dan je eigen stroomverbruik

Als je jaarlijks minder stroom opwekt dan je zelf nodig hebt, zul je nog steeds wat stroom van je energieleverancier moeten kopen. Je energielevancier brengt in dit geval alleen stroomkosten in rekening voor het verschil (in kWh) tussen de hoeveelheid stroom die je in het betreffende jaar hebt verbruikt en de hoeveelheid stroom die je in het betreffende jaar hebt opgewekt.

Een rekenvoorbeeld:

 • Je hebt met je zonnepanelen in een jaar 1500 kWh stroom opgewekt.
 • In het betreffende jaar heb je in totaal 2400 kWh stroom verbruikt.
 • Je hebt dan in het betreffende jaar een openstaand saldo van 2400 - 1500 = 900 kWh.
  Je betaalt dan over het betreffende jaar deze 900 kWh het leveringstarief en belastingen.

 

2. Je wekt meer stroom op dan je eigen stroomverbruik

Als je jaarlijks meer stroom opwekt dan je zelf nodig hebt, zal je energieleverancier geen kosten per kWh stroomgebruik in rekening brengen. Sterker nog: je energieleverancier is volgens de wet verplicht om aan jou een terugleververgoeding te betalen voor iedere kWh die je jaarlijks meer opwekt dan verbruikt. Je energieleverancier zal echter nog wel vaste leveringskosten in rekening brengen voor het gebruik van de stroomaansluiting.

Zowel de hoogte van de terugleververgoeding als de vaste leveringskosten kan per energieleverancier flink verschillen.

Terugleververgoeding en vaste leveringskosten per energieleverancier ›

3. Je wekt precies evenveel stroom op als je eigen verbruik

Als je jaarlijks precies evenveel stroom opwekt als je eigen stroomverbruik, zal je energieleverancier geen kosten per kWh stroomgebruik in rekening brengen.  Je energieleverancier zal echter nog wel vaste leveringskosten in rekening brengen voor het gebruik van de stroomaansluiting.

De hoogte van de vaste leveringskosten kan per energieleverancier flink verschillen.

Vaste leveringskosten per energieleverancier ›


Aandachtspunten bij salderen

 • Om gebruik te maken van de salderingsregelingen  dien je je aan te melden op energieleveren.nl, gezamelijk initiatief van netbeheerders. Je kunt je ook direct aanmelden bij de netbeheerder in jouw regio.
   
 • Je dient een elektriciteitsmeter te hebben die teruglevering registreert (deze kun je aanvragen bij de netbeheerder).
   
 • De huidige (gunstige) wetgeving rondom het salderen van zelfopgewekte stroom blijft geldig tot 2020. Hierna kan het beleid wijzigen.

 


Verschillen bij energieleveranciers

Salderen

Energieleveranciers zijn volgens de wet verplicht om de duurzame stroom die je jaarlijks zelf op wekt te salderen met je eigen jaarlijkse stroomverbruik. Salderen gaat bij alle energieleveranciers op dezelfde manier.

Terugleververgoedingen

Wanneer je meer stroom opwekt dan je eigen stroomeverbruik, verschillen de manier hoe dit verrekend echter flink. Zo verschilt de hoogte van de terugleververgoedingen die energieleveranciers betalen voor de hoeveelheid stroom die je meer hebt opgewekt dan je eigen energieverbruik.

Vaste leveringskosten / vastrecht

Ook de vaste leveringskosten verschillen flink per energieleverancier. Doordat je als je zelf energie opwekt met zonnepanelen minder, of helemaal geen stroom meer van je energieleverancier afneemt, wordt de hoogte van de vaste leveringskosten een belangrijkere factor bij het kiezen van een voordelige energieleverancier.