Stroom opwekken met zonnepanelen

Error message

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/huurwoni/public_html/klimaatgids.nl/includes/file.phar.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (line 394 of /home/huurwoni/public_html/klimaatgids.nl/includes/common.inc).

Zonnepanelen als energiebron

Zonnepanelen kunnen zonlicht opvangen en dit omzetten in elektriciteit. In Nederland is voldoende zonlicht aanwezig om zelf energie op te kunnen wekken.

Zonne-energie is erg duurzaam en wordt daardoor ook gebruikt als energiebron voor groene stroom

Steeds meer zonnepanelen

Het wordt steeds populairder om als particulier energie op te wekken door zonnepanelen te plaatsen. Zonnepanelen zijn in verschillende maten beschikbaar en tussen de verschillende typen en maten kan een verschil zijn in opbrengst. 

Hoe werkt het proces van zelf zonne-energie opwekken?

  • Zonlicht wordt opgevangen door een zonnepaneel en omgezet in elektriciteit.
  • Een omvormer transformeert de elektriciteit naar het juiste spanningsniveau.
  • De opgewekte elektriciteit wordt verbruikt.
  • Het (eventuele) overschot aan elektriciteit wordt geleverd aan het elektriciteitsnetwerk. 

Het omzetten van zonlicht in elektriciteit

Bij het omzetten van zonlicht in elektriciteit worden zonnecellen gebruikt. Een zonnecel is een elektrische cel die lichtenergie omzet in elektriciteit. Er zijn twee verschillende soorten zonnecellen: fotovoltaïsche cellen en foto-elektrochemische cellen.

Fotovoltaïsche cellen

Fotovoltaïsche cellen zetten zonlicht om in elektriciteit. Dit type cel wordt volop gebruikt om met zonnepanelen elektriciteit op te wekken. Er worden zoveel mogelijk van dit soort cellen op een zonnepaneel geplaatst, zodat de maximale hoeveelheid zonlicht die op een bepaald oppervlakte valt kan wordt omgezet in elektriciteit.

Foto-elektrochemische cellen

Foto-elektrochemische cellen zetten zonlicht niet om in elektriciteit, maar in chemische energie. Het voordeel hiervan is dat deze energie veel makkelijker kan worden opgeslagen. Desondanks worden foto-elektrochemische cellen veel minder gebruikt voor het opwekken van energie dan fotovoltaïsche cellen. 

Maximaal profiteren van zonnepanelen

Om maximaal te profiteren bij het opwekken van elektriciteit uit zonnepanelen is de gemiddelde opbrengst van het type zonnepaneel van belang, maar ook een optimale plaatsing heeft een enorme invloed op de opbrengst.

Een zonneboiler erbij gebruiken

Door ook gebruik te maken van een zonneboiler kan nog meer energie uit de zon worden gehaald. Een zonneboiler zorgt ervoor deat de warmte van de zon wordt gebruikt om water te verwarmen.  

Thermal-solar

Hoe werkt een zonneboiler?

In de afbeelding hiernaast kun je zien hoe koud water onderaan de zonneboiler wordt toegevoegd (A) in een geïsoleerd voorraadvat (B). 

Het koude water wordt via de onderkant van de boiler langs de zonnecollector (C) geleid, waar het wordt opgewarmd door de zon (D). Het  verwarmde water komt terug aan de bovenkant van het voorraadvat (B), waar ook het warme water dat gebruikt kan worden (E) het voorraadvat verlaat. 

Het natuurlijke proces van convectie (warm water is lichter dan koud water) zorgt ervoor wat het (relatief) warme water (F+) boven in het voorraadvat zit en het (relatief) koude water (G-) onder in het voorraadvat zit.

Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen?

zonnekaartDe websites van Zonnekaart en Zonatlas geven huiseigenaren inzicht in de geschiktheid van hun dak voor zonnepanelen of zonneboilers. Op de kaart kun je zien welke daken voldoende zoninstraling hebben.

Ook wordt aangegeven hoeveel panelen er ongeveer op jouw dak passen en met de rekenmodule kun je uitrekenen wat de investering zal opleveren. Gemeentes kunnen een zonnekaart of zonatlas voor hun gemeente of regio laten maken.

Geld verdienen met zonnepanelen

Steeds meer energieleveranciers nemen ook energie af van partijen die kleinschalig energie opwekken. Hierdoor is het mogelijk om geld te verdienen door energie op te wekken met zonnepanelen. 

Als je meer energie opwekt dan je zelf verbruikt kun je deze energie leveren aan een energieleverancier. 

Belangrijk om te weten

Het is belangrijk om bij je energieleverancier aan te geven dat je energie wilt terugleveren. 

Ook de netbeheerder moet worden ingelicht. Bij een aansluitwaarde die groter dan 3 x 16 ampère is, moet je dit aanmelden voor je de installatie gaat gebruiken. Bij een aansluitwaarde die kleiner dan 3 x 16 ampère is, moet je dit binnen één maand na het ingebruikneming bij de netbeheerder melden. 

LET OP: Niet alle leveranciers geven dezelfde terugleververgoeding. Als je meer energie opwekt dan je energieverbruik, is het daarom verstandig om de terugleververgoedingen van alle Nederlandse energieleveranciers goed met elkaar te vergelijken