De online gids op het gebied van: Duurzaamheid • Energie • Besparen • Vergelijken

Verwarming

In een gemiddeld Nederlands huishouden is de verwarming meestal de grootste energieverbruiker. De mate van energieverbruik door de verwarming is echter afhankelijk van veel factoren.

Verschil per type woning

Het verbruik van een verwarming kan enorm verschillen per type woning. Zo zijn nieuwe huizen veel beter geïsoleerd dan oude huizen, kost het meer energie om een grote woning te verwarmen dan om een kleinere woning te verwarmen en maakt het veel verschil over welke soort beglazing een woning beschikt. 

Verschil per type verwarming

Centrale verwarming

Inmiddels zijn de meeste woningen in Nederland voorzien van een centrale verwarming (CV). Voor de meeste woningtypen is een CV het voordeligst. Het is wel belangrijk dat je het systeem op juiste wijze gebruikt en dat je een type CV gebruikt dat past bij de grootte van het huis.

Meestal wordt er gebruikgemaakt van radiatoren die in de ruimtes staan die verwarmd moeten worden. Deze radiatoren worden verwarmd door middel van warm water dat via leidingen vanuit een centrale verwarmingsketel wordt aangevoerd.

Kachels

Een kachel is een warmtebron die meestal door middel van verbranding warmte genereert. De meeste kachels zijn slechts geschikt voor één soort brandstof. De gaskachel, die warmte genereert door verbrandig van gas, is nog regelmatig in Nederlandse huizen te vinden.

In oude panden zie je soms nog houtkachels, zoals open haarden. Dit kan er erg gezellig uitzien, maar is zeer vervuilend en daarnaast ook slecht voor de luchtkwaliteit. Met name mensen met astma kunnen enorm veel last krijgen van houtstook in hun omgeving. 

Verschil door het gebruik van verwarming

Een niet te vergeten factor betreffende het energieverbruik van verwarming is de gebruiker ervan. Het verschil in levensstijl kan een enorm verschil maken. Verwarm je bijvoorbeeld slechts bepaalde ruimtes van je huis of het hele huis? Laat je de verwarming continu aan staan, of zet je de verwarming alleen aan als het noodzakelijk is?

Wil je besparen op het verbruik van je verwarming? Bekijk dan ons overzicht met bespaartips voor verwarming.