Groene stroom of grijze stroom?

Error message

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/huurwoni/public_html/klimaatgids.nl/includes/file.phar.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (line 394 of /home/huurwoni/public_html/klimaatgids.nl/includes/common.inc).

Bij het opwekken van energie wordt tegenwoordig onderscheid gemaakt tussen groene energie en grijze energie. Energieleveranciers noemen de stroom die zij leveren meestal groene stroom en grijze stroom.

Groene Stroom

Als je de stroom uit je stopcontact zou (laten) onderzoeken, is niet te ontdekken of je groene stroom of grijze stroom gebruikt. Er zit dus geen verschil in het eindproduct dat je afneemt.

Wat is groene stroom dan wel?

Toch wordt de term groene stroom vaak gebruikt. Het verschil tussen groene stroom en andere soorten stroom zit hem in de wijze waarop de elektriciteit is opgewekt.

Als de elektriciteit op duurzame wijze is opgewekt, wordt het groene stroom genoemd. Leveranciers van groene stroom kopen dus elektriciteit in die is opgewekt uit duurzame bronnen.

Energiebronnen van groene stroom

Groene stroom kan bijvoorbeeld worden opgewekt uit:

De certificering van groene stroom

Groene stroom wordt gecertificeerd aan de hand van een garantie van oorsprong. Dit is een bewijs dat de energie op duurzame wijze is opgewekt. De garanties van oorsprong worden uitgegeven door CertiQ, een dochteronderneming van TenneT. TenneT is Europa’s eerste grensoverschrijdende elektriciteitstransporteur.

Ook zijn energiebedrijven verplicht om stroometiketten aan hun diensten toe te kennen. Hiermee wordt naar de klant toe gecommuniceerd hoe de energiewinning van het voorgaande jaar is opgebouwd.

Grijze stroom

De term grijze stroom is in het leven geroepen om aan te kunnen geven of elektriciteit wel of niet op duurzame wijze is opgewekt. Waar groene energie op een duurzame wijze is opgewekt, is grijze stroom juist op een niet-duurzame wijze opgewekt.

Energiebronnen van grijze stroom

Grijze stroom kan bijvoorbeeld worden opgewekt uit:

Momenteel is het grootste gedeelte van alle energie die wordt opgewekt grijze energie. Men verwacht echter dat energie in de toekomst steeds vaker van duurzame (groene) bronnen afkomstig zal zijn, doordat de kosten voor productie van groene energie zullen dalen en prijzen voor fossiele brandstoffen zoals aardolie, steenkolen en aardgas juist zullen stijgen.