De online gids op het gebied van: Duurzaamheid • Energie • Besparen • Vergelijken

Energie vergelijken: vergelijk alle energietarieven

Informatie over deze energievergelijker

Met onze energievergelijker kun je de getoonde energieprijzen aanpassen naar jouw persoonlijke situatie en voorkeuren. De prijzen van de leveranciers zijn natuurlijk sterk afhankelijk van jouw jaarlijkse energieverbruik, maar kunnen ook verschillen op basis van: de regio waar je woont (je postcode), of je een enkele of dubbele meter gebruikt, het soort contract van jouw voorkeur en het soort stroom dat je wilt afnemen (bijvoorbeeld 100% groene stroom).

In de blokken aan de linkerkant van de vergelijker kun je de volgende gegevens instellen:

Postcode

Vul hier de postcode in van het adres waar je de energie wilt afnemen.

Het invullen van de juiste postcode is belangrijk, omdat energiemaatschappijen soms per regio andere tarieven hanteren. Zo kan de hoogte van de vastrechtkosten bijvoorbeeld verschillen, omdat deze kosten door de netbeheerder in jouw regio worden bepaald.

Meter

In principe kun je meterkasten opdelen in twee soorten: meters met een dubbele teller en meters met een enkele teller. Dit is alleen van toepassing op je stroomverbruik en niet op je gasverbruik.

Dubbele meters registeren het energieverbruik in de piek- en daluren apart (dag- en nachttarieven), terwijl enkele meters hier geen onderscheid tussen maken. Indien je een dubbele meter gebruikt, kun je je stroomverbruik in de piek- en daluren ook apart in de vergelijker invoeren.

Energieverbruik

Indien je weet hoeveel gas en hoeveel stroom je in de voorgaande jaren (op jaarbasis) hebt verbruikt, zullen de getoonde tarieven het meest accuraat zijn. Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat de woonsituatie en mate van verbruik ook hetzelfde blijven. Woningen kunnen erg van elkaar verschillen qua energiezuinigheid.

Als je geen idee hebt hoeveel stroom en gas je op jaarbasis zult verbruiken, bijvoorbeeld omdat je de laatste jaarnota van je huidige leverancier niet bij de hand hebt, of omdat je bent verhuisd, kun je de vergelijker instellen op basis van de volgende schattingen:

  • Single (gemiddeld verbruik van een eenpersoonshuishouden)
  • Duo (gemiddeld verbruik van een tweepersoonshuishouden)
  • Gezin 3 personen (gemiddeld verbruik van een driepersoonshuishouden)
  • Gezin 4 personen (gemiddeld verbruik van een vierpersoonshuishouden)

Contract

Bij veel energieleveranciers kun je kiezen tussen verschillende soorten contracten. Wanneer je op zoek bent naar de goedkoopste energieleverancier, kun je het beste alle soorten contracten aangevinkt laten. Het is dat wel belangrijk goed te snappen wat de verschillen tussen de contractvormen inhouden. Hieronder geven we bij elke contractvorm een korte uitleg:

1 jaar vast – contract voor bepaalde tijd
Bij dit type contract zijn de energietarieven die je per kWh stroom en per m3 gas betaalt voor 1 jaar vastgezet. Je bent Je bent gedurende de contractduur dus niet afhankelijk van de fluctuaties van energieprijzen.

Het contract is voor betaalde tijd, in dit geval een periode van 1 jaar. Dit houdt in dat je een opzegvergoeding dient te betalen wanneer je binnen deze periode van 1 jaar wilt overstappen naar een andere energiemaatschappij.

2 jaar vast – contract voor bepaalde tijd
Bij dit type contract zijn de energietarieven die je per kWh stroom en per m3 gas betaalt voor 2 jaar vastgezet. Je bent Je bent gedurende de contractduur dus niet afhankelijk van de fluctuaties van energieprijzen.

Het contract is voor bepaalde tijd, in dit geval een periode van 2 jaar. Dit houdt in dat je een opzegvergoeding dient te betalen wanneer je binnen deze periode van 2 jaar wilt overstappen naar een andere energiemaatschappij.

3 jaar vast – contract voor bepaalde tijd
Bij dit type contract zijn de energietarieven die je per kWh stroom en per m3 gas betaalt voor 3 jaar vastgezet. Je bent gedurende de contractduur dus niet afhankelijk van de fluctuaties van energieprijzen.

Het contract is voor bepaalde tijd, in dit geval een periode van 3 jaar. Dit houdt in dat je een opzegvergoeding dient te betalen wanneer je binnen deze periode van 3 jaar wilt overstappen naar een andere energiemaatschappij.

Flexibel – contract voor onbepaalde tijd
Bij een flexibel energiecontract worden de tarieven per kWh stroom en per m3 gas niet vastgezet. Als de tarieven van de betreffende leveranciers aangepast worden, zullen de nieuwe tarieven ook voor jou gelden.

Het voordeel van zo’n flexibel contract is dat je op elk moment kunt overstappen naar een andere energieleverancier, zonder dat je een opzegvergoeding hoeft te betalen. Wel dien je rekening te houden met het wettelijk vastgestelde opzegtermijn van 30 dagen.

1 jaar variabel – contract voor bepaalde tijd
Bij een 1 jaar variabel energiecontract worden de tarieven per kWh stroom en per m3 gas niet vastgezet. Als de tarieven van de betreffende leveranciers aangepast worden, zullen de nieuwe tarieven ook voor jou gelden.

Het contract is in tegenstelling to bij een flexibel contract wel voor bepaalde tijd, in dit geval een periode van 1 jaar. Dit houdt in dat je een opzegvergoeding dient te betalen wanneer je binnen deze periode van 1 jaar wilt overstappen naar een andere energiemaatschappij.

Soorten energie vergelijken

Het soort energie heeft te maken met de duurzaamheid van de stroom en het gas dat je afneemt. Hieronder geven uitleg over de mogelijkheden.

Groene stroom
Als je alleen het vinkje voor ‘groene stroom’ aanvinkt, zullen alleen alleen energieprijzen worden getoond waarbij de aangeboden stroom wordt opgewekt uit duurzame energiebronnen. Er worden in dit geval dus ook tarieven getoond waarbij de stroom die je afneemt duurzaam is opgewekt (groene stroom), maar het gas dat je afneemt niet duurzaam is gewonnen. Energiecontracten waarbij geen groene stroom wordt geleverd, zullen niet worden getoond.

100% groen – alleen groene energie vergelijken
Als je alleen het vinkje voor ‘100% groen’ aanvinkt, zullen alleen energieprijzen worden getoond waarbij zowel de stroom als het gas dat je afneemt afkomstig is uit duurzame energiebronnen. Oftewel, met deze optie kun je snel en eenvoudig alle groene energie vergelijken. Energiecontracten waarbij geen groene stroom wordt geleverd, of het gas niet op duurzame wijze wordt gewonnen, zullen niet worden getoond.

100% grijs
Als je alleen het vinkje voor ‘100% grijs’ aanvinkt, zullen alleen alleen energieprijzen worden getoond waarbij zowel de stroom als het gas dat je afneemt afkomstig is uit niet-duurzame energiebronnen. Energiecontracten waarbij wel groene stroom wordt geleverd, of het gas duurzaam wordt gewonnen, zullen niet worden getoond.

Onafhankelijk energie vergelijken

Onze energievergerlijker vergelijkt energieleveranciers geheel objectief en onafhankelijk. Hoewel wij van sommige energieleveranciers een vergoeding ontvangen als ze via ons een nieuwe klant krijgen, heeft dit geen enkele invloed op het aanbod dat in de vergelijker wordt getoond. De opties die je ziet sluiten dus altijd het beste aan bij jouw persoonlijke situatie en voorkeuren.