Informatie over regels, wetgeving en de overheid

Error message

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/huurwoni/public_html/klimaatgids.nl/includes/file.phar.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (line 394 of /home/huurwoni/public_html/klimaatgids.nl/includes/common.inc).

De energiesector in Nederland

De energiesector in Nederland valt onder de verantwoordelijkheid van het Ministerie van Economische Zaken. 

De Rijksoverheid ziet de energiesector sector, die Nederland jaarlijks zo’n 36 miljard euro oplevert, als een belangrijke spil in de Nederlandse economie. Bovendien behoort Nederland op het gebied van gas tot de wereldtop.

Energiebeleid in Nederland

De rijksoverheid is van mening dat de overgang naar groenere energievoorzieningen kan bijdragen aan de economische groei van Nederland. Het kabinet investeert hier ook in door bijvoorbeeld met onderzoekers en ondernemers te werken aan de ontwikkeling van nieuwe energietechnieken. 

Energieakkoord

Op 6 september 2013 tekende de minister van Economische Zaken (EZ) Henk Kamp het Energieakkoord. Het akkoord kwam tot stand na maandenlang onderhandelen onder leiding van de Sociaal Economische Raad (SER).

Met het Energieakkoord moet een duurzame energievoorziening een stap dichterbij komen. Daarnaast zal het akkoord banen opleveren en zal de consument een positief effect merken op zijn energierekening.  

Bij de totstandkoming van het Nederlandse energiebeleid heeft ook het initiatief Green4Sure, van Stichting Natuur en Milieu, Greenpeace, Milieudefensie, Wereld Natuur Fonds, FNV-Vacentrale en ABVAKABO-FNV , een rol gespeeld.

1 miljard euro beschikbaar gesteld

Er komt een fonds van 600 miljoen euro beschikbaar om de gewenste energiebesparing te realiseren. Ook komt er 400 miljoen euro beschikbaar voor woningcoöperaties om projecten die huizen energiezuiniger maken te financieren.

Ook is afgesproken dat vijf oude kolencentrales eerder te sluiten. De eerste drie centrales zullen sluiten in 2016. De overige twee centrales zullen in 2017 hun deuren sluiten.

Ook natuur- en milieuorganisaties, vakbonden, energieproducenten, netbeheerders, de bouwsector, de chemiesector, woningcorporaties en vertegenwoordigers van burgerinitiatieven tekenden het akkoord.

Wetten met betrekking tot energie

De Elektriciteitswet

De elektriciteitswet van 2 juli 1998 bevat regels met betrekking tot de productie, het transport en de levering van elektriciteit. Deze wet wordt meestal de ‘Elektriciteitswet van 1998’ genoemd.

Bekijk de actuele versie van deze wet op de website van de overheid.

De Gaswet

De Gaswet van 22 juni 2000, bevat regels omtrent het transport en de levering van gas.

Bekijk de actuele versie van deze wet op de website van de rijksoverheid.

De Warmtewet

De Warmtewet van 17 juni 2013 bevat regels omtrent de levering van warmte aan verbruikers.

Bekijk de actuele versie van deze wet op de website van de rijksoverheid.

Energiebeleid in Europa

Energiebeleid in EuropaOm klimaatverandering tegen te gaan wil Europa de uitstoot van CO2-gassen drastisch terugbrengen.

Europa wil in 2050 een CO2-arme samenleving zijn en heeft als doel gesteld om 80-95% minder CO2 uit te stoten in 2050 (ten opzichte van 1990).