Energie en de toekomst

Error message

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/huurwoni/public_html/klimaatgids.nl/includes/file.phar.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (line 394 of /home/huurwoni/public_html/klimaatgids.nl/includes/common.inc).

De toekomst is niet precies te voorspellen, maar het is ook niet geheel op toeval gebaseerd. Dit maakt het interessant om toch alvast te kijken naar mogelijke scenario’s voor energievoorziening in de toekomst.

Op dit moment is het nog stukken duurder om duurzame (groene) energie te produceren dan dat het is om grijze energie te produceren. Hierdoor wordt er vanuit overheden flink gestimuleerd om te kiezen voor alternatieve energiebronnen.

Duurzame bronnen worden relatief goedkoper

De verwachting is dat de kosten voor de productie van groene energie zullen dalen terwijl de kosten voor olie en gas juist zullen stijgen. In dit geval wordt duurzame energie dus relatief goedkoper. Dit vooruitzicht maakt het aantrekkelijker om te investeren in nieuwe technologieën.

Duurzame energie zal echter pas echt concurrerend kunnen worden op de lange termijn.

Toename aan energiebehoefte

Een probleem dat getackeld zal moeten worden, is de groeiende wereldbevolking en daarmee neemt ook de vraag naar energie toe.

De wijze waarop deze problemen opgelost zullen worden zal van vele factoren afhankelijk zijn. Een belangrijke factor is de politieke en economische situatie in de toekomst.