Zonsverduistering: Europa bereidt zich voor

Europa bereidt zich voor op de zonsverduistering van aankomende vrijdag. Die kan voor 34.000 megawatt minder zonne-energie zorgen. Voorwaarde is dan wel dat het vrijdagochtend erg zonnig is, voordat de eclips de zon verbergt. Dat zegt het European Network of Transmission System Operators for Electricity (Entso-e).

80 stroomcentrales

34.000 megawatt staat gelijk aan 80 stroomcentrales. Het is 75 procent van wat er in 2015 in Europa tot nu toe is opgewekt. De zonsverduistering trekt van Portugal naar Finland tussen 9 uur ’s morgens en 12.00 ’s middags. Gemiddeld duurt de verduistering zo’n twee uur.

Het Europese netwerk zegt incidenten niet uit te sluiten. Tegenover het Belgische Newsmonkey verklaart Entso-e zelfs voor het eerst te verwachten dat de zonsverduistering impact heeft op de veiligheid van het Europese energienetwerk.

Noodplannen
Entso-e verklaart dat er geen reden is voor paniek. De energieleveranciers hebben namelijk noodplannen. Zodra er een te groot verlies aan door zonne-energie is, zullen de plannen in werking worden gezet. De opwekkers van zonne-energie zouden al een jaar bezig zijn met noodplannen. Het Europese netwerk richtte er zelfs een taskforce voor op.

De grootste problemen zouden voorkomen in Duitsland. Dat land wekt zo’n 40.000 megawatt per jaar aan zonne-energie op. Vorig jaar wekte Duitsland 18 procent van alle elektriciteit op via zonnepanelen. Frankrijk heeft alvast haar reserves verhoogd, van de gebruikelijke 1000 megawatt naar 1700 megawatt.

Gas- en kolencentrales
Het is geen duurzame oplossing, maar nood breekt wet: in Duitsland zetten energiebedrijven gas- en kolencentrales in. Die centrales moeten tijdelijk meer energie opwekken. Vanuit Brussel stuurt coördinator Coreso de stroomvoorziening aan. Het bedrijf houdt de zonsverduistering goed in de gaten en grijpt in als de energiebedrijven bijsturing nodig hebben.