'Zonnepanelen te duur, huren aantrekkelijker'

Ruim zeventig procent van de Nederlandse woningeigenaren vindt zonnepanelen te duur. Dat weerhoudt ze van de aanschaf ervan. De woningeigenaren zouden het aantrekkelijker vinden zonnepanelen te kunnen huren. Dat blijkt uit onderzoek van PanelWizard, in opdracht van De Nederlandse Energiemaatschappij (NLE).

Te weinig potentie benut

Volgens directeur Harald Swinkels is er wel behoefte naar zonne-energie, maar wordt de potentie ervan nog te weinig benut: “Een aannemelijke verklaring hiervoor: de relatief hoge kosten die je moet maken om te beginnen met het opwekken van energie.”

Swinkels wijst op de aanschafprijs van een set zonnepanelen en de lange terugverdientijd: “Die bedraagt soms wel meer dan tien jaar. Dat zijn bezwaren die wij al hoorden bij eerdere zonne-energieproposities.”

Zonnepanelen huren
NLE stelde afgelopen voorjaar de vraag: “welke producten of diensten, naast elektriciteit en gas zie je het liefst naast ons huidige aanbod?” Het innovatiepanel antwoordde daarop volmondig: “De verhuur van zonnepanelen.” Daarop ontwikkelde het energiebedrijf de optie ‘Zon erbij’.

De leden van het innovatiepanel kunnen de huur van zonnepanelen als eerste testen. Volgens Swinkels zou het een nieuwe trend kunnen worden: “Ruim 10 procent van de verzonden e-mails met het ‘Zon erbij’-aanbod, leidde binnen één week al tot een serieuze offerte-aanvraag.” NLE is niet de eerste aanbieder waar consumenten zonnepanelen kunnen huren. Nuon kondigde hetzelfde plan vorige week al aan.

Beschikbaar voor iedereen
De aanbieder van energie gaat naar verluidt de huur van zonnepanelen beschikbaar maken voor alle Nederlandse huishoudens. Dus ook voor huishoudens die nog geen klant bij De Nederlandse Energiemaatschappij zijn: “We zouden het geweldig vinden als dit tot een nieuwe, grote stap in de verduurzaming van Nederland kan leiden”, zegt Swinkels.

Uit het onderzoek van Panelwizard blijkt dat 80 procent van de Nederlandse woningeigenaren de voordelen van het huren van zonnepanelen ziet.