Zonnepanelen op dak Amsterdam Arena

Het dak van de Amsterdam Arena zal worden voorzien van zonnepanelen. Het project zal in samenwerking met ingenieursburea Arkadis, bouwbedrijf BAM en energieleverancier NUON worden uitgevoerd.

Nog voor de start van het volgende voetbalseizoen zullen er zonnepanelen rondom het schuifdak worden geplaatst. Hiermee wordt een belangrijke stap gezet voor het realiseren van een per saldo klimaatneutraal stadion in 2015.

Er zullen zo'n 4200 zonnepanelen geplaatst worden, verdeeld over gehele omtrek van het stadion en de dakrand van het stadion Op de bewegende delen en de delen die licht doorlaten zullen geen zonnepanelen geplaatst worden.
Het zonnedak krijgt een oppervlakte zo'n 7000 vierkante meter krijgen en zal daarmee het op een na grootste zonnedak van Nederland worden.

De zonnepanelen zullen in naar schatting ongeveer 930.000 kilowattuur per jaar gaan opleveren. Hiermee zal het project de Arena van ongeveer 10% van het jaarlijkse energieverbruik kunnen voorzien en wordt het qua energieopbrengst het 3e stadion van Europa. Alleen het stadion van Verona en het stadion van hebben een hogere energieopbrengst.

Die directie geeft aan dat gunstige leenvoorwaarden en de lange looptijd het project rendabel maken. De gemeente Amsterdam vertrekt de lening vanuit het Amsterdams Klimaat- en Energiefonds. Tevens wordt het project gesubsidieerd door de rijkoverheid. Er wordt 1,6 miljoen euro in de bouw van het zonnedak geïnvesteerd. 

De Arena is al langere tijd bezig met projecten die bijdragen aan de doelstelling het stadion klimaatneutraal te maken. Zo gebruiken ze al windenergie en stadswarmte. Er wordt continu gezocht naar energiebesparende maatregelen.