Zonnepanelen aantrekkelijker voor huurder

Huurders kunnen onder steeds aantrekkelijker voorwaarden zonnepanelen kopen. Vanaf 2015 is het mogelijk te profiteren van zonnepanelen. Op dit moment is het zo dat alleen de verhuurder van de woning de belastingkorting van de zonnepanelen krijgt, ook als de verhuurder zelf niet in de woning woont.

Begin 2015 verandert de overheid deze regel en geldt de korting ook voor huurders. Wel blijft de verhuurder verantwoordelijk voor de plaatsing van zonnepanelen.

Eigen rekening
Op dit moment zijn huiseigenaren en huurders die zelf zonnepanelen gekocht hebben al vrijgesteld van de energiebelasting. Wel zijn er regels omtrent het opwekken van elektriciteit. De opgewekte elektriciteit moet voor eigen rekening zijn, en de elektriciteit moet via de eigen meterkast binnenkomen.

In 2015 verandert die regel. Als er zonnepanelen op het dak van de woning liggen, is dat onderdeel van de woning. Het maakt dan niet meer uit of de huurder of de verhuurder de zonnepanelen geplaatst heeft. De huurder kan op die manier profiteren van de belastingkorting.

Terug leveren
Bij een overschot aan energie kunnen huurders en verhuurders ervoor kiezen energie terug te leveren aan de netbeheerder. Dat bedrag verrekent de energieleverancier vervolgens weer met de energierekening.

De Belastingdienst ziet consumenten die energie terugleveren als ondernemers. Daarom is het nodig eens in het kwartaal belastingaangifte te doen. Wie dat niet doet, kan rekenen op een naheffing van 5000 euro.

Verhuurder
Normaal gesproken koopt de verhuurder zonnepanelen, en niet de huurder. Het is voor de verhuurder logischer zonnepanelen aan te schaffen. Er is dan geen rompslomp over het afkopen van zonnepanelen. Bovendien kunnen de zonnepanelen niet van eigenaar wisselen.

Vanaf 2015 zal ook de huurder profiteren als de verhuurder zonnepanelen aanschaft. Wel mag de verhuurder de huurprijs verhogen na installatie van zonnepanelen.

Eigendom huurder
Als een huurder zonnepanelen aanschaft, moet de verhuurder daarvoor eerst schriftelijke toestemming geven. De verhuurder mag in dat geval de huur niet verhogen. Wel is de huurder zelf degene die de zonnepanelen moet onderhouden. Bovendien tellen de zonnepanelen niet meer voor het energielabel van de verhuurde woning. De huurder mag uiteraard de zonnepanelen wel meeverhuizen naar een andere woning. Daarnaast mogen de zonnepanelen ook blijven liggen, om zo een vergoeding voor de restwaarde te ontvangen.