Zonne-energie populairder dan grijze stroom

Op de lange termijn zal zonne-energie populairder worden dan grijze stroom dat opgewekt wordt door gas- en kolencentrales. Die gas- en kolencentrales zouden nog wel eens van de markt verstoten kunnen worden, doordat de prijs van zonnepanelen daalt, terwijl de technieken juist verbeterd zijn.

Dat is de voorspelling van internationale ondernemers en zonne-energiekenners Jeremy Legget en Thierry Lepercq.

Lage prijs
In de komende twintig jaar kan zonne-energie aangeboden worden tegen een vaste lage prijs. Bij normale grijze stroom zoals gas- en kolen is dat niet het geval, omdat de opwekking van grijze stroom afhankelijk is van grondstoffen. De prijs van die grondstoffen is amper stabiel, waardoor klanten die grijze stroom hebben te maken krijgen met prijsschommelingen.

Dat zegt Jeremy Leggett, de oprichter van SolarCentury. Dat bedrijf is verantwoordelijk voor de installatie en servicelevering op zonnepanelen.

Markt op zijn kop
Thierry Lepercq, de voorzitter van het Franse Solairedirect, doet er nog een schepje bovenop. Volgens zijn voorspellingen zullen de dalende kosten van zonne-energie in samenwerking met een stijgend rendement juist zorgen dat energie opgewekt door zonnepanelen de komende jaren populairder zal worden.

Er is zelfs een grote kans dat de zonnestroom de komende jaren zodanig veel terrein wint, dat het de belangrijkste leverancier van stroom kan worden. Volgens Jeremy Leggett kan zonne-energie de hele markt in 2020 helemaal veranderd hebben. In verband met de conflicten met Rusland, voorspellen de zonnepanelenleveranciers dat er een nieuwe oliecrisis zal ontstaan, waarbij zonnepanelen een belangrijke oplossing zullen worden. Daarnaast wordt de oliecrisis nog verder aangewakkerd doordat halverwege dit decennium de olievoorraden zodanig laag zullen zijn, dan niet iedereen ter wereld maar van deze voorraden voorzien kan worden van energie.

Kostprijs
De prijs van zonnepanelen en zonne-energie is de afgelopen jaren al fors gedaald. Op dit moment kost één kilowattuur zonne-energie vijf eurocent in gebieden als Chili en Texas. In andere gebieden ligt de kostprijs per kilowattuur zonne-energie op 7 eurocent.

In Nederland schijnt de zon minder frequent dan in de eerder genoemde landen. In 2020 zou de zonne-energie in Nederland voor minder dan 10 eurocent per kilowatt uur opgeleverd kunnen worden. Die prijs is lager dan de prijs van stroom uit andere bronnen, zo zegt het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN).