'Zonne-energie grootste energiebron in 2050'

De zon kan in 2050 de grootste bron van de opwekking van groene stroom zijn. De zon heeft dan de nu populairdere methoden – het opwekken via fossiele brandstoffen en kernenergie – verslagen. Dat voorspelt het Internationaal Energieagentschap (IEA), mits er aan bepaalde voorwaarden voldaan wordt.

In de rapporten laat het agentschap zien dat tegen ongeveer de helft van deze eeuw 16 procent van de wereldwijde groene energie duurzaam kan worden opgewekt middels zonne-energie. Daarnaast zal geconcentreerde zonne-energie steeds populairder worden.

CSP
CSP is de afkorting voor geconcentreerde zonne-energie. Daarbij wordt het zonlicht door spiegels geconcentreerd, en op die manier wordt er vervolgens stroom geproduceerd. Naar verwachting zal deze techniek toenemen naar 11 procent van de totale opgewekte stroom in de wereld.

Door met zonne-energie te werken kan er dan in totaal voor meer dan 6 miljard ton aan CO2-uitstoot bespaard worden. Dat is meer dan de huidige uitstoot van heel Verenigde Staten.

Zonnepanelen zijn goed voor het grootste deel van de groei tot 2030. Daarna zal het geconcentreerd opwekken van zonne-energie een enorme stijging doormaken. De CSP-installaties zijn voordeliger, omdat deze energie op kunnen slaan in de vorm van warmte. Daardoor kunnen deze installaties dus veel stroom opwekken in de namiddag en in de avond.

Voorwaarden
Volgens het IEA zijn deze stellingen geen ijzersterke voorspellingen. Het is mogelijk dat deze voorspellingen alleen realiteit kunnen worden als de installaties aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo is er een snelle daling van de kosten van zonnepanelen. Daardoor zijn er nieuwe kansen om zonne-energie als grootste bron van elektriciteit te maken.

Maar beide technologieën kosten flink wat geld. Daardoor worden alle kosten op voorhand gemaakt, zo waarschuwt de IEA-directeur. Beleidsmakers moeten daarom duidelijke en consistente signalen omtrent zonne-energie afgeven. Alleen op die manier kunnen investeerders overgehaald worden, meent de directrice van het IEA.