Zon één van de belangrijkste energiebronnen in 2030

In 2030 is de zon één van de belangrijkste energiebronnen. Tien tot veertien procent van de Europese energieopwekking is dan afkomstig van de zon. Dat blijkt uit onderzoek van consultant Roland Berger.

Lagere kosten

Volgens Berger omarmen steeds meer gezinnen de opwek van zonne-energie, doordat de kosten ervan steeds lager worden. Volgens het consultancybureau gaan energiebedrijven de overgang naar duurzame energie flink merken. Zij moeten hun rol veranderen van energieleverancier, naar een tussenpartij: de schakel tussen de energiemarkt en de consument.

Doordat zonne-energie op de energiemarkt een steeds grotere rol krijgt, is de prijs per watt de afgelopen jaren fors gedaald. Voor huishoudens daalde de prijs van 3,27 euro per watt in 2010 naar 2,00 euro per watt in 2014. Dat is een daling van ongeveer 15 procent per jaar.

Per regio verschillend
De gemiddelde kosten van zonnestroom verschillen nog wel aanzienlijk per land en per regio. Zo betalen Chinese huishoudens slechts 1,04 euro per watt voor zonne-energie, waarbij de kosten ongeveer gelijk zijn voor de opwek ervan.

In Duitsland en Italië kan men ook profiteren van goedkope systemen. In deze landen ligt de prijs rond de 1,60 euro per watt. In de Verenigde Staten is er meer vraag dan aanbod, waardoor de prijs per watt in totaal neerkomt op 3,55 euro.

Energiemarkt verandert
Volgens de onderzoekers gaat zonne-energie de Europese energiemarkt op haar grondvesten doen schudden: “Netgekoppelde zonnestroomsystemen veranderen de nutssector. Energiebedrijven moeten zich verbeteren op het gebied van het afstemmen van vraag en het veiligstellen van het energieaanbod.”

Uiteindelijk is de capaciteit van zonne-energie in 2030 goed voor 12 procent van de Europese energiemix. Vooral in Duitsland, Griekenland en Italië kan tegen 2025 genoeg duurzame energie worden opgewekt om te voldoen aan de basisenergievraag, als we uitgaan van een lage energieconsumptie.