Zeeland wil waterenergie opwekken

De provincie Zeeland wil zelf waterenergie opwekken. Grote delen van de Oosterscheldekering en de Brouwersdam wekken waarschijnlijk in de toekomst energie op. Dat blijkt uit een overeenkomst tussen de provincie Zeeland en de Rijksoverheid; de Green Deal.

Getijdenturbines

Aankomend najaar worden vijf getijdenturbines in de Oosterscheldekering als proef in gebruik genomen. Die turbines gaan zorgen voor stroom. Ze worden geplaatst tussen twee pijlers van de Oosterscheldekering, schrijft de Telegraaf.

Tocardo gaat de getijdencentrale bouwen. Hans van Breugel van het bedrijf noemt het project ‘revolutionair’: “Het is in ieder geval het grootste project voor getijdenstroom in Nederland tot nu toe”, zegt hij in de krant.

200.000 huishoudens
Als de proef slaagt, breidt Zeeland haar centrale de komende jaren fors uit: “Daardoor kunnen we uiteindelijk 200.000 huishoudens van elektriciteit voorzien”, vertelt Van Breugel. Toch houdt de provincie wel een slag om de arm, omdat het om een proef gaat.

Het opwekken van stroom via een getijdencentrale gebeurt op dezelfde manier als het opwekken van windenergie. Bij eb en vloed draaien de turbines onder water. Daardoor ontstaat energie.

Altijd opwekken
Windmolens wekken minder stroom op als er weinig wind is en zonnepanelen wekken minder stroom op als de zon minder schijnt. Stroming in het water is altijd aanwezig, waardoor er altijd opwek van energie plaatsvindt.

De vijf nieuwe turbines zorgen voor elektriciteit voor zo’n duizend huishoudens. Er hangt wel een prijskaartje aan: elf miljoen euro.

Niet overal in Nederland
Volgens waterbouwkundigen blijft de opwek van getijdenenergie in Nederland klein, omdat er te weinig plekken geschikt zijn voor de winning van dit soort energie.

Energieleveranciers doen sinds vorig jaar ook proeven met zogenaamde blauwe energie. Zoet rivierwater en zout water worden dan gemengd, waardoor er energie vrijkomt. Een proeffabriek op de Afsluitdijk moet nu aantonen of blauwe energie de toekomst heeft.