Zeeland wil waterenergie opwekken

De provincie Zeeland wil zelf waterenergie opwekken. Grote delen van de Oosterscheldekering en de Brouwersdam wekken waarschijnlijk in de toekomst energie op. Dat blijkt uit een overeenkomst tussen de provincie Zeeland en de Rijksoverheid; de Green Deal.

Getijdenturbines

Aankomend najaar worden vijf getijdenturbines in de Oosterscheldekering als proef in gebruik genomen. Die turbines gaan zorgen voor stroom. Ze worden geplaatst tussen twee pijlers van de Oosterscheldekering, schrijft de Telegraaf.

Tocardo gaat de getijdencentrale bouwen. Hans van Breugel van het bedrijf noemt het project ‘revolutionair’: “Het is in ieder geval het grootste project voor getijdenstroom in Nederland tot nu toe”, zegt hij in de krant.

200.000 huishoudens
Als de proef slaagt, breidt Zeeland haar centrale de komende jaren fors uit: “Daardoor kunnen we uiteindelijk 200.000 huishoudens van elektriciteit voorzien”, vertelt Van Breugel. Toch houdt de provincie wel een slag om de arm, omdat het om een proef gaat.

Het opwekken van stroom via een getijdencentrale gebeurt op dezelfde manier als het opwekken van windenergie. Bij eb en vloed draaien de turbines onder water. Daardoor ontstaat energie.

Altijd opwekken
Windmolens wekken minder stroom op als er weinig wind is en zonnepanelen wekken minder stroom op als de zon minder schijnt. Stroming in het water is altijd aanwezig, waardoor er altijd opwek van energie plaatsvindt.

De vijf nieuwe turbines zorgen voor elektriciteit voor zo’n duizend huishoudens. Er hangt wel een prijskaartje aan: elf miljoen euro.

Niet overal in Nederland
Volgens waterbouwkundigen blijft de opwek van getijdenenergie in Nederland klein, omdat er te weinig plekken geschikt zijn voor de winning van dit soort energie.

Energieleveranciers doen sinds vorig jaar ook proeven met zogenaamde blauwe energie. Zoet rivierwater en zout water worden dan gemengd, waardoor er energie vrijkomt. Een proeffabriek op de Afsluitdijk moet nu aantonen of blauwe energie de toekomst heeft.

Energienieuws

Nederlanders weten energielabel eigen huis niet

Gepubliceerd door Klimaatgids.nl op Donderdag, 29 oktober, 2015 - 17:16
57 procent van de Nederlanders heeft geen idee wat het energielabel van hun eigen huis is. Vooral in Amsterdam, Den Haag en Utrecht zijn mensen onwetend over het energielabel van hun woning. Maar liefst 80 procent kan niet vertellen welk energielabel de woning heeft. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Nuon. Verkopen en verhuren Het energielabel werd in 2008 ingevoerd voor alle koop-...

Essent: "Duurzaamheidsonderzoek deugt niet"

Gepubliceerd door Klimaatgids.nl op Donderdag, 29 oktober, 2015 - 17:10
Het duurzaamheidsonderzoek van de Consumentenbond, Greenpeace, Hivos, Natuur & Milieu, WNF en WISE deugt niet. Met die verklaring kwam Essent afgelopen donderdag, nadat bekend werd dat het energiebedrijf het slechtst scoort op gebied van duurzaamheid. Geen medewerking Essent werkte niet mee aan het onderzoek. Het bedrijf wilde niet meewerken omdat het onderzoek niet objectief zou zijn. “...

Energiebedrijven grijzer geworden

Gepubliceerd door Klimaatgids.nl op Dinsdag, 27 oktober, 2015 - 13:51
Het aanbod van Nederlandse energiebedrijven is het afgelopen jaar niet duurzamer, maar juist grijzer geworden. Het afgelopen jaar verstookten de bedrijven vijf procent meer kolen dan in 2013. Dat komt vooral door de prijsdaling van kolen. Dat schrijft de Volkskrant. Onvoldoendes Ieder jaar publiceren de Consumentenbond, Greenpeace, Hivos, Natuur & Milieu, WNF en WISE een jaarlijkse...

Eneco neemt maker Toon over

Gepubliceerd door Klimaatgids.nl op Dinsdag, 27 oktober, 2015 - 13:37
Energiebedrijf Eneco heeft de maker van de intelligente thermostaat ‘Toon’ overgenomen. Quby, zoals het bedrijf heet, wordt straks internationaal gelanceerd. Daarom neemt Eneco een volledig belang in het softwarebedrijf. De grens over Het is bedoeling dat de intelligente thermostaat straks de grens over gaat. De overname van het softwarebedrijf en de stap over de grens passen in de...

‘Energieleverancier over tien jaar overbodig’

Gepubliceerd door Klimaatgids.nl op Vrijdag, 23 oktober, 2015 - 09:33
Over tien jaar zijn energieleveranciers overbodig. Dat denkt één op de vijf Nederlanders, blijkt uit onderzoek van Panel Wizard onder duizend Nederlanders. Vooral in de provincie Overijssel denkt men dat energiebedrijven over tien jaar niet meer nodig zijn. Consumenten hopen dan zelfvoorzienend te zijn. Zelf energie opwekken Panel Wizard vroeg in opdracht van Eneco of consumenten denken ooit...