Windpark Wieringermeer krijgt subsidie

Het Windpark Wieringermeer krijgt subsidie van de overheid. Dat heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) besloten. Het windpark krijgt de zogenaamde Stimulering Duurzame Energieopwekking (SDE toegekend). Daarmee kan windenergie concurreren met grijze stroom, zegt energiebedrijf Nuon.

Mijlpaal
Nuon is de beheerder van het Windpark Wieringermeer. Volgens projectdirecteur Gerard van Oostveen is de toekenning van de subsidie een mijlpaal voor de ontwikkeling van het windpark: “Met de toekenning zeggen nu ook de rekenmeesters van de overheid dat Windpark Wieringermeer een waardevolle investering is in duurzame energie.”

Begin volgend jaar doet ook de Raad van State uitspraak over de vergunningen voor het windpark. Als de uitspraak positief is, dan kan Nuon daadwerkelijk beginnen met de ontwikkeling van het windpark. De vergunningen zijn dan onherroepelijk. De investeringen zullen rond de 500 miljoen euro liggen. Wanneer het windpark klaar is, is het meteen één van de grootste windparken op land in Nederland.

Concurreren met grijze stroom
Nu ligt de kostprijs van windenergie nog boven de prijs van grijze, vervuilende stroom. De SDE-subsidie trekt het prijsverschil gelijk. Daardoor moet windenergie straks kunnen concurreren met de opwek van elektriciteit uit bijvoorbeeld kolen of gas.

Dat de RVO de subsidie toekent, is ook wereldwijd de trend. De investeringen voor windenergie bedragen wereldwijd miljarden euro’s. In Europa werd in 2014 al voor 53 miljoen euro aan duurzame energieprojecten uitgegeven. Daarmee moet windenergie goedkoper worden, waardoor het voor consumenten aantrekkelijker wordt over te stappen op groene stroom.

Windkracht Wieringermeer
Eerder dit jaar keurden de vergunningsverleners de bouw van het windpark al goed. Nu ook de subsidie is toegezegd, staat alleen de uitspraak van de Raad van State nog op de agenda.

Het windpark in de Wieringermeerpolder, is een initiatief van Nuon, ECN en Windcollectief Wieringermeer. De partijen werken nauw samen met de gemeente Hollands Kroon, de provincie Noord-Holland en het Rijk.