Windmolens Nuon wekken meer energie op

De windmolens op land van energiebedrijf Nuon wekten afgelopen jaar meer energie op in vergelijking met het jaar ervoor. De energieproductie uit windmolens op land nam toe met vier procent ten opzichte van 2013. In 2014 wekten de windmolens samen voor 685.498 megawattuur aan groene windstroom op.

Dat is genoeg om bijna 196.000 huishoudens te voorzien van groene energie. Het jaar ervoor wekten de windmolens van Nuon nog 659.981 megawattuur op. Dat is goed voor het jaarlijks verbruik van 188.566 huishoudens.

Windparken
Nuon produceerde met de windparken vier procent meer groene energie in 2014 in vergelijking met 2013. Dat komt vooral door het nieuwste windpark in Zeewolde; Prinses Alexia. Dat windpark is in 2014 volledig gaan draaien. Daardoor staat de windmolen die de meeste energie heeft opgeleverd ook in dat windpark. De best presterende windmolen leverde ruim 8500 megawatt aan groene stroom op.

Deze windmolen is voldoende om 2430 huishoudens te voorzien van groene energie.

Geen topjaar
Toch was 2014 geen topjaar. Er was minder wind aanwezig in 2014. De totale wind lag vijf procent minder dan normaal gebruikelijk is. Januari, februari en december 2014 waren de maanden waarin de meeste wind stond, en de meeste groene energie werd opgewekt. In september en november stond er bijna geen wind, waardoor de windmolens gedeeltelijk stil kwamen te staan.

Wind in Flevoland
Volgens Nuon doen de windmolens in Flevoland de beste zaken. Nuon heeft in Nederland 234 windmolens op land staan. Die windmolens zijn verdeeld over 23 verschillende windparken. In de provincie Flevoland heeft Nuon vier windparken aangelegd, waarin in totaal 91 windmolens staan. Meer dan een derde van alle Nederlandse windmolens van Nuon staan in deze provincie.

Daarmee is het niet zo gek dat de windmolens in de provincie Flevoland de meeste energie opwekken. Nuon wekte in Flevoland dit jaar twaalf procent meer energie op in vergelijking met vorig jaar.