'Windmolens leveren niet zo veel energie op'

Windmolens leveren veel minder energie op dan gedacht. Dat blijkt uit onderzoek van het Max Planckinstituut. Daarmee zijn de aannamen in overheidsplannen over windparken te optimistisch. Dat schrijft BNR Nieuwsradio.

Windmolens vangen minder wind

Volgens onderzoeker Lee Miller vallen de opbrengsten tegen doordat de achterste windmolens in een windmolenpark veel minder wind vangen dan de windmolens die vooraan staan. Kortom, het waait bij de achterste windmolens iets minder hard.

Dat heeft gevolgen, zegt Miller: “Windmolens halen energie uit de lucht. Dat betekent dat er na elke rij windmolens minder energie in de lucht zit. Na een kilometer of vijf begin je dat echt te merken.”


Maximaal één watt
Het Max Planckinstituut concludeert dat er maximaal een watt per vierkante meter kan worden opgewekt. Voor de kust in Borssele is het plan dat er zo’n 344 vierkante meter aan windparken moet worden aangelegd. Dat zijn vier kavels, met een vijfde kavel die vrij wordt gehouden voor innovatie.

In dat rekensommetje wordt er uitgegaan van 1400 megawatt geïnstalleerd vermogen, als je de vijfde kavel niet meerekent. Uiteindelijk komt men dan uit op vier tot vijf watt per vierkante kilometer. Dat is niet haalbaar, volgens Miller. Hij houdt het op een maximum van een watt per vierkante kilometer. De overheid schat de situatie dus vier tot vijf keer zo zonnig in.

Windpark op zee als oplossing?
Miller schrijft in het wetenschapsblad PNAS over een windpark op land, in Kansas in Amerika. Op dit moment onderzoekt het instituut of een windpark op zee meer windenergie oplevert. Daar lijkt het op dit moment nog niet op. Dat kan straks voor flinke teleurstellingen zorgen; de windparken op de Noordzee zullen naar alle waarschijnlijkheid minder elektriciteit opwekken dan gedacht.