Windenergie belangrijkste groene stroom in 2050

In 2050 is windenergie de belangrijkste soort groene stroom in Europa. Ook kolencentrales en biomassa gaan een belangrijke rol spelen bij de productie van energie. Kernenergie krijgt ook een grote rol, maar dat is meer afhankelijk van het klimaatbeleid rondom CO2-opslag.

Dat voorspelt het Centraal Plan Bureau in een uitgebreid onderzoek. Een opvallende uitkomst van het onderzoek is de kleine rol die zonne-energie in de toekomst gaat spelen.

Andere energiesoorten
Waarschijnlijk gaat zonne-energie de komende jaren een minder belangrijke rol spelen, zo voorspelt het CPB. Dat komt doordat de zon maar weinig energie oplevert in de winters.

Hetzelfde geldt voor aardgas. Dat komt doordat er meer gas geleverd wordt uit Aziatische landen. Aardgas is dan ten opzichte van kolen te duur, ook als CO2 een hoge prijs kent.

Voorspellingen
Het CPB doet de voorspellingen op basis van een model dat vooral uitgaat van de laagste maatschappelijke kosten. Windenergie is dan redelijk goedkoop. Op de momenten dat er minder wind staat, moeten kolencentrales en biomassa het overnemen. De toepassing van CO2-opslag is sterk afhankelijk van beleidskeuzes van de Europese overheden. Voornamelijk biomassa is een aantrekkelijke productiefactor als Europa minder CO2 uit wil stoten. Volgens het CPB is het gebruik van biomassa de manier om het broeikaseffect tegen te gaan.

Kolencentrales zullen daarmee een minder aantrekkelijke productiefactor zijn, omdat deze meer CO2 uitstoten. Welke soort energie de belangrijkste factor voor het opwekken van groene energie wordt, is volgens het CPB voor het grootste deel afhankelijk van welke weg de overheden kiezen.

Windenergie
Als de overheden kiezen voor strenge regels met een streng klimaatbeleid, dan zal al in 2020 windenergie de belangrijkste productiefactor zijn. Bij een gematigd beleid komt die productie veel later op gang: pas in 2040.

Als de beleidsmakers kiezen voor kerncentrales, dan kunnen die pas in 2040 werken. Als beleidsmakers bij hun mening blijven dat CO2-opslag en kernenergie uit den boze zijn, dan moeten er snel nieuwe investeringen plaatsvinden, zo stelt het CPB.

Energienieuws

Nederlanders weten energielabel eigen huis niet

Gepubliceerd door Klimaatgids.nl op Donderdag, 29 oktober, 2015 - 17:16
57 procent van de Nederlanders heeft geen idee wat het energielabel van hun eigen huis is. Vooral in Amsterdam, Den Haag en Utrecht zijn mensen onwetend over het energielabel van hun woning. Maar liefst 80 procent kan niet vertellen welk energielabel de woning heeft. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Nuon. Verkopen en verhuren Het energielabel werd in 2008 ingevoerd voor alle koop-...

Essent: "Duurzaamheidsonderzoek deugt niet"

Gepubliceerd door Klimaatgids.nl op Donderdag, 29 oktober, 2015 - 17:10
Het duurzaamheidsonderzoek van de Consumentenbond, Greenpeace, Hivos, Natuur & Milieu, WNF en WISE deugt niet. Met die verklaring kwam Essent afgelopen donderdag, nadat bekend werd dat het energiebedrijf het slechtst scoort op gebied van duurzaamheid. Geen medewerking Essent werkte niet mee aan het onderzoek. Het bedrijf wilde niet meewerken omdat het onderzoek niet objectief zou zijn. “...

Energiebedrijven grijzer geworden

Gepubliceerd door Klimaatgids.nl op Dinsdag, 27 oktober, 2015 - 13:51
Het aanbod van Nederlandse energiebedrijven is het afgelopen jaar niet duurzamer, maar juist grijzer geworden. Het afgelopen jaar verstookten de bedrijven vijf procent meer kolen dan in 2013. Dat komt vooral door de prijsdaling van kolen. Dat schrijft de Volkskrant. Onvoldoendes Ieder jaar publiceren de Consumentenbond, Greenpeace, Hivos, Natuur & Milieu, WNF en WISE een jaarlijkse...

Eneco neemt maker Toon over

Gepubliceerd door Klimaatgids.nl op Dinsdag, 27 oktober, 2015 - 13:37
Energiebedrijf Eneco heeft de maker van de intelligente thermostaat ‘Toon’ overgenomen. Quby, zoals het bedrijf heet, wordt straks internationaal gelanceerd. Daarom neemt Eneco een volledig belang in het softwarebedrijf. De grens over Het is bedoeling dat de intelligente thermostaat straks de grens over gaat. De overname van het softwarebedrijf en de stap over de grens passen in de...

‘Energieleverancier over tien jaar overbodig’

Gepubliceerd door Klimaatgids.nl op Vrijdag, 23 oktober, 2015 - 09:33
Over tien jaar zijn energieleveranciers overbodig. Dat denkt één op de vijf Nederlanders, blijkt uit onderzoek van Panel Wizard onder duizend Nederlanders. Vooral in de provincie Overijssel denkt men dat energiebedrijven over tien jaar niet meer nodig zijn. Consumenten hopen dan zelfvoorzienend te zijn. Zelf energie opwekken Panel Wizard vroeg in opdracht van Eneco of consumenten denken ooit...