Wereldwijd voor miljarden in duurzame energie geïnvesteerd

Wereldwijd is er voor meer dan 250 miljard in duurzame energie geïnvesteerd. Daarmee zijn de mondiale investeringen in duurzame energie in 2014 met ruim 17 procent gestegen. De groei is een aangename verrassing, want de afgelopen twee jaar waren de investeringen in groene energie juist gedaald.

Dat blijkt uit een VN-rapport. Er bestond een angst dat de lage olieprijzen de ontwikkeling van duurzame energie zou drukken, maar die angst blijkt nu dus onterecht.

Cijfers

Gezamenlijk produceerden alle duurzame bronnen zo’n 9,1 procent van de totale wereldwijde energieconsumptie in 2014. Dat is een groei van 0,6 procent ten opzichte van het jaar ervoor. 48 procent van het nieuw geïnstalleerd vermogen was duurzaam. Het gaat daarbij om opwekking uit wind, zon, biomassa, aardwarmte en kleine waterkrachtcentrales. De grotere waterkrachtcentrales zijn niet meegenomen in de statistieken.

Alle cijfers komen uit het rapport Global Trends in Renewable Energy Investment 2015. Het rapport werd voor de negende keer uitgegeven en gaat over investeringen in duurzame energie. Het rapport wordt uitgegeven in opdracht van de United Nations Environment Programme (UNEP).

Wind en zon spelen sleutelrol
Vooral de wind- en zonne-energie spelen een belangrijke rol in de opwek van duurzame energie. 92 procent van de totale investeringen gingen naar zonne- en windenergie. De financiering van zonnesystemen groeide daarmee met maar liefst 29 procent. Investeringen in wind groeiden 11 procent.

Het geld komt uit China
De meeste investeringen zijn afkomstig uit China. China stak zo’n 76 miljard euro in duurzame energie. Dat is een stijging van 39 procent. Daarna komen de Verenigde Staten met 35 miljard op de tweede plaats.

Stagnatie
In Europa is voor 53 miljoen euro aan duurzame energieprojecten uitgegeven. Dat is slechts 1 procent meer in vergelijking met het jaar ervoor. Er waren zeven projecten die meer dan 1 miljard euro kostten, waaronder het Nederlandse 600 MW Gemini project. Die kostte 3 miljard euro en is tegelijkertijd één van de duurste energieprojecten in de wereld.