Wereldwijd meer duurzame energie

De komende jaren wordt wereldwijd meer duurzame energie opgewekt. Meer dan de helft van de nieuw geïnstalleerde elektriciteitscapaciteit was duurzaam. Dat staat in het jaarlijkse overzichtsrapport van het netwerk REN21.

Meer duurzaam dan fossiel

Energiebedrijven voegen meer duurzame opwekkers toe, dan fossiele opwekkers. Dat staat in het Global Status Rapport. Ongeveer 59 procent van de capaciteit die in 2014 werd geïnstalleerd, was hernieuwbaar. Vooral energie uit waterkracht, windmolens en zonnepanelen waren geliefd.

Aan het eind van 2014 was 27,7 procent van de wereldwijde elektriciteitscapaciteit groen. Dat betekent dat 22,8 procent van alle huishoudens die elektriciteit verbruiken, dat op een duurzame manier doet.

Duurzame investeringen
Afgelopen jaar investeerden energieleveranciers en overheden meer dan 270 miljard euro in duurzame energie. Dat is zeventien procent meer dan in 2013. Daarmee investeren we bijna weer net zoveel als in 2011, toen er een recordbedrag van 279 miljard euro werd geïnvesteerd.

Niet alleen rijke landen investeren. Ook ontwikkelingslanden doen volop mee. Zij lopen in op de ontwikkelde landen en investeerden 131 miljard dollar. Dat is bijna de helft van het hele bedrag.

Verwarmen en verkoeling
Ongeveer de helft van alle energie gaat op aan verwarming en verkoeling. Toch gaat de verduurzaming juist in deze sector traag. Nog geen tien procent van deze sector bestaat uit energie van hernieuwbare bronnen. Dat komt vooral doordat er zo weinig regels voor zijn, stelt REN21.

Sleutelen
Dat energieleveranciers vaker op een duurzame manier hun energie opwekken komt vooral door overheidsbeleid, schrijven de auteurs van het rapport. 164 landen moeten een energiedoelstelling halen, waaronder Nederland. In 2020 moet 14 procent van alle energie in Nederland duurzaam zijn opgewekt.

Maar dat gaat nog niet in alle landen goed: in sommige Europese landen en in de VS, worden de doelstellingen steeds minder ambitieus en zijn er minder stimuleringsmaatregelen. Dat komt vooral doordat de omstandigheden en de kosten snel veranderen. REN21 adviseert die landen om stabiel en betrouwbaar beleid te voeren, zodat de ontwikkeling van duurzame energie niet stil komt te staan.