Warm weer, lagere gasrekening

Gezinnen die veel gas verbruiken betalen dit jaar tot wel 200 euro minder voor hun energierekening. De oorzaak is het warme weer van het afgelopen jaar. Daardoor verstookten huishoudens in Nederland zo’n 15 procent minder gas dan vorig jaar. Daarnaast gaan consumenten ook volgend jaar minder voor gas en energie betalen.

Dat voorspelt energieleverancier Essent. Dit jaar hebben al miljoenen klanten van het energiebedrijf gemiddeld zo’n 185 euro per jaar bespaard. Dat voordeel loopt nog verder op als het normaal weer blijft, zo voorspelt het energiebedrijf. Dan kan de besparing oplopen tot 190 tot 195 euro op jaarbasis.

Eneco
Niet alleen bij Essent, maar ook bij Eneco besparen klanten flink door het relatief warme jaar. Het jaar 2014 ging de meteorologische boeken in als één van de warmste Nederlandse jaren sinds de metingen van het KNMI. Bij Eneco besparen klanten ongeveer 140 euro op jaarbasis.

Die klanten komen vooral uit de Randstad en wonen in kleinere woningen dan mensen die Essent als energieleverancier hebben, zo stelt Eneco. Daardoor verbruiken consumenten minder, waardoor zij dus ook minder geld terug krijgen.

Volgens RWE en Eneco verbruikte een gemiddeld huishouden van vier personen dit jaar ruim 210 kubieke meter gas minder. Dat is een daling van ruim 15 procent in vergelijking met 2013.

Gas
Energiebedrijven gaan bovendien de gasprijzen de komende jaren verlagen. Er is door de relatief zachter winter in Nederland een overvloed aan gasvoorraden. Daardoor kan de gasprijs omlaag.

Een andere oorzaak voor het verlagen van de gasprijs is de dalende olieprijs. Aan de olieprijs zit de gasprijs vastgekoppeld. Bij het Duitse RWE en Essent zijn gezinnen zo’n 51 euro op jaarbasis goedkoper uit. Eneco bevestigde ook bezig te zijn met een prijsverlaging voor consumenten.

Toch is er niet alleen maar positief nieuws: tegelijkertijd gaat de energiebelasting op stroom en gas in 2015 omhoog. Daardoor gaan consumenten twintig tot dertig euro meer betalen. Doordat de leveringskosten omlaag gaan en de ACM een limiet heeft gesteld op netbeheerkosten krijgt de consument die belasting weer terug.