Veel vergelijkingssites niet echt groen

Veel online vergelijkingssites bieden niet echt groene energieproducten aan. De sites suggereren dat een klant een groene keuze maakt, als hij wisselt naar een energieleverancier. Bij geen van de 46 onderzochte vergelijkingssites is dat het geval.

Dat concludeert WISE, een organisatie die zich inzet voor schone energie. Het rapport kwam afgelopen zaterdag uit.

Overstappers
Jaarlijks wisselen zo’n 1,5 miljoen mensen van energieaanbieder. Energiebedrijven betalen vergelijkingssites voor consumenten die wisselen van energiemaatschappij. De vergelijkingssite ontvangt zo’n vijftien tot zeventig euro per overstapper. Hoe hoog de vergoeding precies is, is afhankelijk van welk energiepakket de klant kiest.

Tijdens het onderzoek werden 46 energievergelijkingswebsites onderzocht. Daaruit blijkt dat de meeste websites wel onafhankelijk van de energiebedrijven zijn, maar dat zij geen volledig advies geven aan klanten die bewust willen kiezen voor een groene leverancier.

Groene stroom kiezen
Zo zijn er veel online consumenten die kiezen voor een groen product van een grijze leverancier. Dat betekent dat een product ‘groen’ is, omdat het een groen certificaat uit Noorwegen heeft gekocht. Dat terwijl het bedrijf achter het product investeert in kolencentrales, waardoor groene energie niet echt groen is. Volgens WISE heeft het geen zin om op die manier het milieu een handje te helpen.

Op onze website staat per aanbieder duidelijk vermeld welke aanbieder op welke manier groene stroom opwekt, en of die aanbieder echt groene stroom produceert. Zo produceert Eneco bijvoorbeeld Hollandse Wind, windenergie opgewekt via windmolens die in Nederland staan. Volgens WISE is het slim groene energieproducten te kopen van echt groene energiebedrijven.

Besparing
Voor veel Nederlandse consumenten is de besparing op de energierekening nog steeds veruit de belangrijkste reden om over te stappen op een andere energiemaatschappij. Voor vergelijkers telt vaak alleen de prijs, en kijken zij minder vaak naar hoe groen een energiemaatschappij precies is.

WISE stelt dat het nu tijd is dat vergelijkingssites klanten beter informeren over duurzame energiebedrijven. Vergelijkende consumenten moeten op hun beurt vaker kiezen voor groene initiatieven. De energieorganisatie stelt dat de prijs niet langer het enige argument mag zijn om voor een energiebedrijf te kiezen, maar dat energie in alle opzichten van levensbelang is.