Vastelastenbond: ‘Voorschotbedrag is misleidend’

Energieleveranciers misleiden massaal nieuwe klanten. Ze bieden onvolledige informatie over het voorschotbedrag. Zes van de tien leveranciers vermelden de netwerkkosten niet. Daardoor denken consumenten goedkoper uit te zijn dan in werkelijkheid het geval is. Gevolg? Een flinke rekening. Dat stelt de Vastelastenbond.

Netwerkkosten
Alle klanten van energiebedrijven betalen netwerkkosten. Ze vormen een vast onderdeel van het maandelijkse voorschotbedrag. De tien grootste energieaanbieders van Nederland liegen over de kosten; de netwerkkosten worden vaak niet opgenomen in het voorschotbedrag.

Volgens de Vastelastenbond proberen energiebedrijven op deze manier nieuwe klanten binnen te hengelen. Die nieuwe klanten komen dan in één keer voor een onaangename verrassing te staan. De rekening blijkt namelijk tot wel 413 euro per jaar meer te kosten. Daar komen de nieuwe klanten dan 4 weken later achter. Dat is te laat om het nieuwe contract nog op te zeggen, want dat moet binnen twee weken.

Ergernis
De bond vergelijkt de handelswijze van energiebedrijven met de manier waarop reisorganisaties vliegtickets verkopen. Daar boeken consumenten een ticket en moeten ze vervolgen betalen voor extra kosten en toeslagen. De Consumentenbond weet dat ruim 60% van de Nederlanders zich daar aan ergert. De Vastelastenbond denkt dat hetzelfde straks ook bij energie het geval is.

Is de Vastelastenbond tegen concurrentie? ‘Nee’, schrijft de bond. “Een flinke concurrentiestrijd is prima en het is ook geen probleem dat leveranciers steeds creatiever worden om consumenten over te halen. Maar als de eerlijkheid in het geding komt, is het tijd voor actie.”

Klacht bij de Autoriteit
Energiebedrijven moeten de netwerkkosten gewoon vermelden bij het voorschotbedrag, vindt de Vastelastenbond. En om dat af te dwingen besluit de vereniging nu een klacht in te dienen bij de Autoriteit Consument en Markt, die toezicht houdt. Bij de klacht opteert de bond voor een wettelijke richtlijn. Dat zou er dan voor moeten zorgen dat energiebedrijven weten welke kostenposten ze verplicht moeten opnemen in de voorgespiegelde voorschotbedragen op hun websites.