Toon laat opbrengst zonnepanelen zien

De intelligente thermostaat van Eneco, Toon, biedt de consument vanaf nu ook inzicht in de opbrengst van zonnepanelen. De nieuwe functie heet ‘Toon Zon’.

Euro’s

De meeste meters laten alleen de opbrengst in kilowattuur zien. De vernieuwde Toon koppelt meteen de opbrengst aan het energiecontract. Het is voor het eerst dat een meter de opbrengst meteen in euro’s laat zien. Op die manier weet de opwekker van energie wat zonne-energie waard is.

De gebruiker ziet in een oogopslag op de display hoeveel elektriciteit de zonnepanelen opwekken. Daarna valt per uur, per dag, per week, per maand of per jaar te zien wat de verhouding tussen het eigen verbruik en de opbrengst is.

Terugleveren
Toon Zon rekent uit hoeveel stroom er in euro’s is teruggeleverd aan het net. Zo weet de klant van het energiebedrijf direct welk bedrag in mindering wordt gebracht op de energierekening.

Om Toon Zon in te kunnen schakelen, moeten gebruikers van Toon extra software installeren. Eneco verstuurt de software-update binnenkort. Daarnaast is ook een speciale kilowattuurmeter in de meterkast noodzakelijk.

Techniek
Eneco maakt gebruik van een speciale techniek. De speciale kilowattuurmeter leest de gegevens van de zonnepanelen op het dak uit, om ze vervolgens direct door te sturen naar de slimme meter.

De opbrengst van zonne-energie is niet alleen via het display van Toon te zien, maar ook via de Toon-apps. Deze applicaties geven in overzichtelijke grafieken ook de informatie over langere periodes weer.

Beperkingen
Toon Zon kent twee beperkingen: het is alleen geschikt voor slimme meters met een zogenaamde P1-poort en het is alleen geschikt voor zonnestroominstallaties die op een eigen elektragroep zijn aangesloten. Kleinere installaties tot 600Wp die al op een bestaande groep zijn aangesloten, kunnen dus niet door Toon Zon gemonitord worden.

De consument kan de meter niet zelf installeren; daarvoor moet een monteur langskomen. Daardoor kost Toon Zon 99,95 euro. Dat bedrag is hetzelfde voor nieuwe en bestaande klanten.