Toon laat opbrengst zonnepanelen zien

De intelligente thermostaat van Eneco, Toon, biedt de consument vanaf nu ook inzicht in de opbrengst van zonnepanelen. De nieuwe functie heet ‘Toon Zon’.

Euro’s

De meeste meters laten alleen de opbrengst in kilowattuur zien. De vernieuwde Toon koppelt meteen de opbrengst aan het energiecontract. Het is voor het eerst dat een meter de opbrengst meteen in euro’s laat zien. Op die manier weet de opwekker van energie wat zonne-energie waard is.

De gebruiker ziet in een oogopslag op de display hoeveel elektriciteit de zonnepanelen opwekken. Daarna valt per uur, per dag, per week, per maand of per jaar te zien wat de verhouding tussen het eigen verbruik en de opbrengst is.

Terugleveren
Toon Zon rekent uit hoeveel stroom er in euro’s is teruggeleverd aan het net. Zo weet de klant van het energiebedrijf direct welk bedrag in mindering wordt gebracht op de energierekening.

Om Toon Zon in te kunnen schakelen, moeten gebruikers van Toon extra software installeren. Eneco verstuurt de software-update binnenkort. Daarnaast is ook een speciale kilowattuurmeter in de meterkast noodzakelijk.

Techniek
Eneco maakt gebruik van een speciale techniek. De speciale kilowattuurmeter leest de gegevens van de zonnepanelen op het dak uit, om ze vervolgens direct door te sturen naar de slimme meter.

De opbrengst van zonne-energie is niet alleen via het display van Toon te zien, maar ook via de Toon-apps. Deze applicaties geven in overzichtelijke grafieken ook de informatie over langere periodes weer.

Beperkingen
Toon Zon kent twee beperkingen: het is alleen geschikt voor slimme meters met een zogenaamde P1-poort en het is alleen geschikt voor zonnestroominstallaties die op een eigen elektragroep zijn aangesloten. Kleinere installaties tot 600Wp die al op een bestaande groep zijn aangesloten, kunnen dus niet door Toon Zon gemonitord worden.

De consument kan de meter niet zelf installeren; daarvoor moet een monteur langskomen. Daardoor kost Toon Zon 99,95 euro. Dat bedrag is hetzelfde voor nieuwe en bestaande klanten.

Energienieuws

Nederlanders weten energielabel eigen huis niet

Gepubliceerd door Klimaatgids.nl op Donderdag, 29 oktober, 2015 - 17:16
57 procent van de Nederlanders heeft geen idee wat het energielabel van hun eigen huis is. Vooral in Amsterdam, Den Haag en Utrecht zijn mensen onwetend over het energielabel van hun woning. Maar liefst 80 procent kan niet vertellen welk energielabel de woning heeft. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Nuon. Verkopen en verhuren Het energielabel werd in 2008 ingevoerd voor alle koop-...

Essent: "Duurzaamheidsonderzoek deugt niet"

Gepubliceerd door Klimaatgids.nl op Donderdag, 29 oktober, 2015 - 17:10
Het duurzaamheidsonderzoek van de Consumentenbond, Greenpeace, Hivos, Natuur & Milieu, WNF en WISE deugt niet. Met die verklaring kwam Essent afgelopen donderdag, nadat bekend werd dat het energiebedrijf het slechtst scoort op gebied van duurzaamheid. Geen medewerking Essent werkte niet mee aan het onderzoek. Het bedrijf wilde niet meewerken omdat het onderzoek niet objectief zou zijn. “...

Energiebedrijven grijzer geworden

Gepubliceerd door Klimaatgids.nl op Dinsdag, 27 oktober, 2015 - 13:51
Het aanbod van Nederlandse energiebedrijven is het afgelopen jaar niet duurzamer, maar juist grijzer geworden. Het afgelopen jaar verstookten de bedrijven vijf procent meer kolen dan in 2013. Dat komt vooral door de prijsdaling van kolen. Dat schrijft de Volkskrant. Onvoldoendes Ieder jaar publiceren de Consumentenbond, Greenpeace, Hivos, Natuur & Milieu, WNF en WISE een jaarlijkse...

Eneco neemt maker Toon over

Gepubliceerd door Klimaatgids.nl op Dinsdag, 27 oktober, 2015 - 13:37
Energiebedrijf Eneco heeft de maker van de intelligente thermostaat ‘Toon’ overgenomen. Quby, zoals het bedrijf heet, wordt straks internationaal gelanceerd. Daarom neemt Eneco een volledig belang in het softwarebedrijf. De grens over Het is bedoeling dat de intelligente thermostaat straks de grens over gaat. De overname van het softwarebedrijf en de stap over de grens passen in de...

‘Energieleverancier over tien jaar overbodig’

Gepubliceerd door Klimaatgids.nl op Vrijdag, 23 oktober, 2015 - 09:33
Over tien jaar zijn energieleveranciers overbodig. Dat denkt één op de vijf Nederlanders, blijkt uit onderzoek van Panel Wizard onder duizend Nederlanders. Vooral in de provincie Overijssel denkt men dat energiebedrijven over tien jaar niet meer nodig zijn. Consumenten hopen dan zelfvoorzienend te zijn. Zelf energie opwekken Panel Wizard vroeg in opdracht van Eneco of consumenten denken ooit...