TNO: 'Elektriciteitsnet niet klaar voor zonne- en windenergie'

Het elektriciteitsnet is niet klaar voor een massale overstap op zonne- en windenergie. Daardoor krijgen we over ongeveer vijftien jaar te maken met stroomstoringen. De overheid moet in actie komen. Dat staat in een rapport van onderzoeksbureau TNO.

Betrouwbaar net

Onderzoeker Rob Weterings van TNO stelt dat het energienet zelf niet het probleem is, maar de overheid: “Het net is hartstikke betrouwbaar, maar dat gaat veranderen als het gaat over de hoeveelheid stroom die we uit zon en wind gaan opwekken, de komende tien tot vijftien jaar”, zegt hij tegen BNR Nieuwsradio.

Volgens Weterings wekken we nu ongeveer vijftien proces van de stroom duurzaam op. In 2030 zal dat ongeveer 50 procent zijn. “Daar moet je het net wel op aanpassen”, zegt Weterings. Essent en Alliander zijn al op zoek naar een oplossing voor zogenaamde energiefiles.

Pieken en dalen
TNO schrijft in het rapport dat het energienet te maken heeft met pieken en dalen, die opgevangen moeten worden. Op het ene moment kan er een overschot aan zonne- en windenergie zijn, terwijl er op het andere moment te weinig duurzame energie beschikbaar is.

Maar daarvoor moeten eerst mogelijkheden ontwikkeld worden: “Je kunt variëren met de opslagcapaciteit of met andere manieren om stroom op te wekken. Variëren met de vraag zou ook een optie kunnen zijn, maar dat kan op dit moment nog niet. Die mogelijkheden zijn nog niet voldoende ontwikkeld.”

Slimme meter
Netbeheerders rollen nu de slimme meter uit, om zo inzicht in het verbruik te kunnen bieden. Dat is nog niet genoeg, zegt Rob Weterings: “Ze zouden daar nog veel meer bij kunnen doen. Op dit moment is de slimme meter interessant om op afstand je stroomverbruik af te lezen, maar voor een huiseigenaar kan het nog veel meer betekenen.”

De onderzoeker meent dat bedrijven het voortouw moeten nemen. Volgens hem moeten ze investeren in flexibiliteitsdiensten. Dat is nu nog niet aantrekkelijk, omdat de stroomprijs op alle momenten gelijk is. Maar in de toekomst gaat dat veranderen.