Tien procent meer zonne-energie door zomerweer

Het mooie weer van de afgelopen maanden heeft de opwek van zonne-energie goed gedaan. Dat betekent goed nieuws voor de eigenaren van zonnepanelen: zij zien hun gemiddelde opbrengst met ongeveer tien procent stijgen. Dat blijkt uit cijfers van energiebedrijf Nuon.

Mooi weer

De stijging van tien procent in vergelijking tot vorig jaar, is geheel te danken aan het mooie weer van de afgelopen maanden. In de lente scheen de zon al veel en krachtig. Daarnaast hadden we een flink aantal zonuren. Die combinatie zorgde voor een stijging in de opwek van zonne-energie.

Nuon baseert die conclusies uit haar gegevens van teruggeleverde energie. Wie energie opwekt, kan dit terugleveren aan de energiemaatschappij. De opgewekte energie wordt dan van de hoeveelheid verbruikte energie afgetrokken. Wordt er meer energie opgewekt dan verbruikt, dan krijgt de opwekker van zonne-energie een terugleververgoeding.

Dalende prijzen
Volgens Nuon helpt het ook behoorlijk dat de prijzen voor zonnepanelen naar beneden gaan. De investering is voor consumenten en bedrijven minder groot. Door de lagere prijs kunnen steeds meer consumenten zich zonnepanelen op het dak veroorloven. Naast het feit dat er steeds meer panelen bijkomen, hebben deze ook een steeds hoger vermogen.

Het energiebedrijf ziet ook dat steeds meer consumenten interesse hebben in zonne-energie. Het aandeel van zonnestroom in de totale energiemix in Nederland ligt nu rond de één procent. Daardoor is het mooie weer mooi meegenomen, maar heeft het nog weinig impact op de energieproductie in Nederland.

Bonus voor het leveren van zonnestroom
Nuon keert een zogenaamde ‘zonbonus’ uit aan haar klanten. Dat is een financieel steuntje in de rug voor zonnepanelenbezitters. De stijging in hoeveelheid zonne-energie zorgt ervoor dat Nuon meer zonbonus uitkeert. Alleen klanten die zich voor de bonus hebben aangemeld, krijgen een bijdrage.