TenneT wil nieuwe veilingregels langetermijncontracten

Netbeheerder TenneT wil andere veilingregels voor langetermijncontracten. Daarvoor heeft het bedrijf een verzoek ingediend bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM). TenneT wil daarmee zorgen voor een goed werkende lange termijnmarkt.

Overleg

De regels voor het veilen en gebruiken van energiecapaciteit voor jaar- en maandtransport moeten anders, stelt TenneT. De netbeheerder heeft overleg gehad met andere netbeheerders in Europa. Zij hebben gezamenlijk regels opgesteld voor het toewijzen van de capaciteit.

Nu bestaan er in de Europese Unie nog verschillen in veilingregels voor lange termijncontracten. Die verschillen moeten weggewerkt worden, zodat er lagere drempels zijn voor netbeheerders om mee te doen aan die veilingen.

Prijsstijgingen voorkomen
Met de aangepaste veilingregels wil TenneT voorkomen dat de elektriciteits- en gasprijzen voor consumenten stijgen. De prijzen stijgen namelijk als de lange termijnmarkt niet meer goed werkt. Afnemers van de productiecapaciteit, zoals energiebedrijven, krijgen meer inzicht in hun toekomstige kosten. Ze kunnen op die manier de prijzen bijstellen.

Volgens de netbeheerder kunnen producenten ook meer investeren in productiecapaciteit, als de ACM de nieuwe regels goedkeurt. De veilingregels zorgen ervoor dat Nederlandse marktpartijen contracten kunnen afsluiten. Daarbij is het belangrijk dat een buitenlands contract net zo veel waard is als een binnenlands contract.

Rechten
Een voorbeeld uit de praktijk: op de grens tussen België en Nederland wordt nu nog gewerkt met zogenaamde fysieke transmissierechten. Dat wordt afgeschaft en de bedrijven werken dan met financiële transmissierechten. Nu moeten bedrijven nog de daadwerkelijke energiecapaciteit ‘nomineren’.

Dat is straks verleden tijd. De marktpartij krijgt het prijsverschil tussen de zogenaamde dag-vooruitmarkten. Op die manier werkt de lange termijnmarkt beter en stijgen de kosten voor consumenten minder of zelfs niet.