Stroomrekening omlaag door Europese regels

De energierekening gaat omlaag. Dat komt door strengere Europese regels, die het energieverbruik van huishoudelijke apparaten verlagen. 88 procent van de Nederlandse consumenten is blij met die wetgeving. Dat blijkt uit onderzoek van Natuur & Milieu.

Besparing

Huishoudens zullen in 2020 gemiddeld 350 euro op de energierekening besparen, vergeleken met 2010. De Europese energieverbruiksnormen helpen daar aan mee, zeggen de onderzoekers van Panelwizard, dat het onderzoek voor Natuur & Milieu uitvoerde. Naar verwachting loopt de besparing nog verder op met een nieuw beleidspakket.

De Europese Commissie bereidt nu een nieuw beleidspakket voor om het energieverbruik nog verder omlaag te brengen. Dat is ook nodig om de klimaatdoelstellingen te kunnen behalen.

Inzichtelijker

Het energieverbruik van een elektrisch apparaat moet inzichtelijker worden voor de consument. Het is nog niet duidelijk of de Europese Commissie ook iets verandert aan de normeringseisen voor het energieverbruik van apparaten. Zo’n eis stelt hoeveel een apparaat ongeveer mag verbruiken.

Dankzij die normeringseisen besparen consumenten al 350 euro per jaar, maar volgens de onderzoekers valt er een nog grotere besparing te realiseren.

Informatie het belangrijkst

87 procent van de consumenten vindt dat duidelijke informatie over hoeveel energie een apparaat verbruikt het belangrijkst is. 41 procent van de ondervraagden meldde daarbij dat dit de belangrijkste overweging was om tot aanschaf over te gaan.

Nederland als voorzitter
Nederland is van 1 januari tot 2016 voorzitter van de Europese Unie. Eurocommissaris Frans Timmermans benoemde duurzame, innovatie economie tot speerpunt. Volgens Geertje van Hooijdonk van Natuur & Milieu zijn de energielabels een stap in de goede richting, maar kan er nog meer gebeuren.

Natuur & Milieu roept de eurocommissaris nu op om zich in te zetten voor verdere besparing: “We roepen hem op zich tijdens zijn Nederlandse voorzitterschap hard te maken voor een aanscherping en uitbreiding van de richtlijnen.”