Stroomprijzen met 20% gedaald

De stroomprijzen daalden in 2014 met ruim 20 procent. Dat maakt netbeheerder TenneT bekend. De gemiddelde jaarprijs voor een megawatt elektriciteit lag op 41 euro. Dat was het jaar ervoor nog 52 euro. Dat blijkt uit het rapport ‘Market Review’ van de netbeheerder.

Stroom uit Noorwegen en Duitsland

Dat de stroomprijzen daalden, komt vooral doordat TenneT het afgelopen jaar veel stroom importeerde uit Noorwegen en Duitsland. Het stroom werd binnengehaald over land en zee. Volgens de netbeheerder is Nederland één van de best internationaal verbonden landen ter wereld. De prijzen dalen al jarenlang.

Naast het importeren van stroom, zorgde ook het in gebruik nemen van drie nieuwe kolencentrales voor een lagere stroomprijs. Een aantal gasgestookte centrales werd uit productie genomen.

10 euro per jaar
Vorig jaar meldde de Autoriteit Consument en Markt nog dat de stroomprijzen voor huishoudens met ongeveer een tientje per jaar omlaag gaan. Bedrijven die veel stroom verbruiken, profiteren van een besparing tot 5 miljoen euro.

Gascentrales
De prijs voor elektriciteit daalt, maar dat komt niet door de gasgestookte centrales. Gascentrales in Nederland hebben het moeilijk. Het is voor de energieleveranciers nog niet mogelijk winst te maken op de investeringen in de centrales. De kosten van gas zijn namelijk te hoog, in vergelijking tot de opbrengen van de elektriciteit.

De gascentrales moeten in de toekomst meer worden ingezet, naast kolencentrales. Dat is vooral bedoeld als een soort back-up; ze zijn tijdelijke vervangers voor zonne- en windenergie. Als er weinig aanbod van duurzame elektriciteit is, moet het stroom ergens anders vandaan komen.

Meer besparen
De komende jaren wil TenneT elektriciteitsgebruikers nog meer laten besparen, door middel van ‘Flow Based Market Coupling’. Dat is een soort samenwerking, waarbij Nederland nog beter gaat samenwerken met andere spelers op de Europese energiemarkt. Dat zou Nederland een besparing van zo’n 80 miljoen euro opleveren.

De Autoriteit Consument en Markt keurde het plan vorige week goed. De verschillen in prijs tussen Nederland en Duitsland zullen kleiner worden. In mei wordt het plan officieel geïntroduceerd.