Solarbedrijven willen af van heffing op Chinese zonnepanelen

Installateurs van zonnepanelen roepen de Europese Commissie op de handelsbarrière tegen Chinese zonnepanelen op te heffen. Volgens de installateurs zijn zonnepanelen 20 tot 30 procent duurder geworden door de invoerheffingen.

‘Europa berokkent schade’

Eurocommissaris voor Handel Cecilia Malmström heeft een brief ontvangen van de solarbedrijven. Daarin wordt ze verzocht de blokkade op te heffen: “De introductie van de MIP (de prijs die bedrijven minimaal moeten betalen voor zonnepanelen, red.) veroorzaakte een prijstoename van 20-30 procent van de ene op de andere dag. Dat leidde tot negatieve consequenties voor Europese solarbedrijven.”

De installateurs van zonnepanelen noemen de zonne-energiesector inmiddels ‘fragiel’: “We verzoeken u dringend om nogmaals na te denken voordat u de inmiddels fragiele Europese sector nog meer schade berokkent.”

Dumpprijzen
De Europese Commissie bepaalde in 2013 dat er invoerheffingen moesten worden betaald op Chinese zonnepanelen- en cellen. Die producten zouden met subsidie worden geproduceerd en tegen dumpprijzen in de Europese Unie worden verkocht.

Daarom introduceerde de commissie een minimale inkoopprijs voor zonnepanelen. Die maatregel zou eind dit jaar aflopen, maar nu wordt deze waarschijnlijk verlengd tot eind 2016 of langer.

Veel minder zonnepanelen geinstalleerd
De installateurs Solar Clarity, Solarcentury, Soventix, Ergo Home Energy en BNRG Renewables vinden dat eurocommissaris Malmström de regel moet opheffen, omdat het zorgt voor een negatief effect op de hoeveelheid nieuw geïnstalleerd vermogen. Dit vermogen daalde namelijk van 21 gigawatt naar 7 gigawatt.

Niet alle bedrijven willen dat de importheffing verdwijnt. Europese zonnepaneelfabrikanten zijn groot voorstander van de MIP. De branchevereniging EU ProSun wil graag dat de regel blijft en ziet dat zelfs als een kerntaak.

‘Anti China’
Vooral de ‘anti-Chinese manier van denken’ hekelt de auteurs van de brief. In China wordt op enorme schaal geproduceerd, waardoor de prijzen laag blijven. Volgens de installateurs van zonnepanelen zijn die goedkope producten hard nodig om het energiesysteem te vergroenen.