Slimme meter bedreiging portemonnee eigenaar zonnepanelen

De komende jaren maken meer consumenten de overstap van de ouderwetse energiemeter naar de zogenaamde slimme meter. De slimme meter kan een probleem veroorzaken voor de portemonnee van de eigenaar van zonnepanelen.

Minister Kamp van Economische Zaken wil per 2017 beslissen wat er met de regeling over het salderen van (zonne)energie gaat gebeuren. Naar verwachting zullen de eigenaren van zonnepanelen dan een lagere vergoeding ontvangen voor het terug leveren van energie aan het energiebedrijf.

Afhankelijkheid
Nu kunnen eigenaren van zonnepanelen hun zelf opgewekte energie overdag gebruiken voor hun energieconsumptie. ’s Avonds schijnt de zon niet, en dus zijn de eigenaren van zonnepanelen dan afhankelijk van het energienet. De energie die eigenaren overdag te veel op wekken, kunnen zij verkopen aan het energiebedrijf.

De zonnepaneleneigenaren krijgen nu nog dezelfde prijs voor de geleverde energie als die zij moeten betalen voor het gebruik van energie via het elektriciteitsnet. De toekomst van salderen is echter onzeker.

Onzeker
Het is nog onzeker wat minister Henk Kamp van Economische Zaken in 2017 met de regeling over teruglevering van energie aan wil. Toch verwachten eigenaren van zonnepanelen dat er uiteindelijk minder geld beschikbaar komt voor de verkochte stroom, opgewekt uit zonnepanelen. Dat betekent dat de eigenaren van de panelen meer moeten betalen als de zon niet schijnt en dus gebruik moeten maken van het energienet. Zij krijgen bovendien minder geld voor hun toelevering aan het energienetwerk.

Salderen
Wie wil blijven salderen, doet er goed aan om een ouderwetse draaimeter te laten hangen in de meterkast. De draaimeter draait alleen maar vooruit of terug. Daarmee gaat salderen automatisch is het moeilijker tegen te houden. Consumenten die een slimme meter gebruiken en zonnepanelen hebben, krijgen minder inkomsten. De slimme meter houdt namelijk apart bij hoeveel energie er opgewekt is en hoeveel er gebruikt is.

Niet iedereen moedigt het gebruik van de ouderwetse draaimeter aan. Een tegenstander van het laten hangen van de draaimeter, is Milieu Centraal. Die pleit juist voor de aanschaf van een slimme meter. Consumenten die een slimme meter in huis hebben, zouden namelijk minder energie verbruiken dan consumenten met een draaimeter. De slimme meter geeft immers inzicht over het energieverbruik, terwijl de draaimeter alleen maar vooruit- of terugdraait.