Slimme energiesystemen kunnen 3,5 miljard opleveren

Door gebruik te maken van slimme energie, kunnen energiebedrijven 3,5 miljard euro verdienen. Consumenten hebben ook een voordeel: zij kunnen voortaan elektriciteit delen met de buren. De kosten zouden ze dan kunnen verdelen. Dat blijkt uit een demonstratieproject van PowerMatching City.

Proeftuin
PowerMatching City zette zes jaar geleden een proeftuin op in Groningen. 40 huishoudens woonden in een wijk met duurzame energievoorziening. Ze kregen zonnepanelen, micro warmtekrachtcentrales en warmtepompen.

De bewoners van de wijk konden met slimme software elektriciteit met de buren delen. Huishoudelijke apparaten werden pas ingeschakeld als het energie vanuit het lokale netwerk genoeg beschikbaar was.  Doel: optimaal besparen.

3,5 miljard
Door op die manier met energie om te gaan, kunnen energiebedrijven 3,5 miljard euro verdienen. De leveranciers hoeven dan geen investeringen voor nieuwbouw en onderhoud van energienetten te doen, omdat de systemen al voor handen zijn.

Energiemaatschappijen kunnen het energieverbruik van klanten beter sturen, dankzij de systemen. Zo kan energie gunstiger worden ingekocht op de energiemarkt. Ze kunnen meteen de energie die zonnepanelen en warmtekrachtcentrales opwekken, gebruiken in de regio. Zo matchen vraag en aanbod en blijven de grote kosten uit.

Samen besparen
Uit de proef blijkt ook dat consumenten energiezuiniger zijn, als de hele buurt bespaart. Door slimme software in te zetten, werden vraag en aanbod op elkaar afgestemd. De consumenten leverden de aanbieders informatie. Daardoor konden consumenten de kosten voor hun energieverbruik zo laag mogelijk houden.

Voor nu gaat het nog om een proef, maar in de toekomst kan het realiteit worden. Volgens onderzoekers moet er eerst een nieuw marktmodel komen. Er is namelijk een nieuwe partij nodig, die er voor zorgt dat zowel de consument, de energieleverancier als de netbeheerder profijt heeft van de slimme energiesystemen.