Shell: 'Gas belangrijk voor energietransitie'

Gas is belangrijk voor de energietransitie. Dat zegt President-directeur Dick Benschop van Shell Nederland op het Aardgassymposium van het Clingendael International Energy Programme (CIEP) en de Nederlandsche Olie en Gas Exploratie en Product Associatie (NOGEPA). Hij doelt daarmee op de inkomsten van gas.

Inkomsten gebruiken voor hernieuwbare energie
Volgens Benschop zouden de gasinkomsten kunnen worden aangewend voor investeringen in hernieuwbare energiebronnen. “De binnenlandse gasproductie levert natuurlijk inkomsten op. De directe gasbaten dekken nu rond de zes procent van de overheidsbegroting. Hoewel dit in de loop van de tijd minder wordt, praat je nog altijd over aanzienlijke inkomsten, die onder meer kunnen worden aangewend voor investeringen in hernieuwbare energiebronnen”, betoogt de President-directeur.

CO2-uitstoot verminderen met gas
Shell vindt dat de nadruk veel meer moet komen te liggen op de vermindering van de CO2-uitstoot. Daarnaast zouden ook de kosten en economische voordelen van een duurzame energietransitie in beeld moeten worden gebracht. Bekend is al dat de kosten de komende jaren oplopen, maar de energie gerelateerde belastinginkomsten omlaag gaan. “Door gas in plaats van kolen te gebruiken in fabrieken, kan de CO2-uitstoot direct omlaag”, zegt Benschop.

De Shell-topman stelt dat de gascentrales nu stilstaan: “Dat is vanuit klimaatoogpunt echt niet uit te leggen. Moderne gascentrales staan stil, terwijl oude kolencentrales bij ons en onze buren volop draaien.”

Offshore windparken
Als vervanger voor fossiele brandstoffen, stelt Benschop offshore windenergie voor: “Als het gaat om duurzame energiebronnen heeft dit voor Nederland het grootste potentieel. Ik zie een nieuwe energieprovincie op de Noordzee voor me.”

Maar voor dat het zover is, moeten we eerst bezig blijven met gas, meent de president-directeur van Shell Nederland: “Het is belangrijk dat we daar maatschappelijk draagvlak voor blijven behouden en dat we hierin blijven investeren en innoveren. Tegelijkertijd moet je een nieuwe sterkte ontwikkelen, waarbij offshore windenergie het grootste potentieel voor Nederland heeft.” Naar eigen zeggen wil Shell een belangrijke rol spelen in de evolutie van het Nederlandse energiesysteem.