Schadevergoeding aardbevingen besteed aan zonnepanelen

Groningers die een schadevergoeding hebben gekregen voor de aardbevingen, hebben deze massaal besteed aan zonnepanelen en zonnecollectoren. Dat blijkt uit cijfers van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland.

Alleen bij 1000 euro schade

De voorwaarden voor het ontvangen van een schadevergoeding zijn relatief eenvoudig: de aanvrager moet in Loppersum, Appingedam, Delfzijl, Eemsmond, Ten Boer, Slochteren, De Marne, Bedum, Hoogezand-Sappemeer of Menterwolde wonen. Daarnaast moet er minimaal 1000 euro schade zijn geleden, als gevolg van aardbevingen door gaswinning.

Dat het geld wordt besteed aan zonnepanelen, is de bedoeling. Wie een schadevergoeding krijgt, moet deze besteden aan het zuiniger maken van de woning, of aan de opwek van energie.

60 tot 80 procent

Volgens de SNN is het niet bekend welk deel precies naar zonnepanelen en welk deel precies naar collectoren gaat. Wel doet het samenwerkingsverband een schatting; zo’n 60 tot 80 procent van de schadevergoedingen wordt besteed aan zonne-energie.

Andere populaire maatregelen zijn het installeren van HR++-glas en het aanschaffen van een combiketel. Op die manier willen Groningers zelf energie opwekken.

Gas besparen
Het uiteindelijke doel is het besparen van gas. Als er minder gas wordt gebruikt, hoeft er minder uit de bodem gehaald te worden. Volgens Co2ntramine, een platform dat zich inzet voor het bevorderen van duurzame energie in Noord-Nederland, helpen zonnepanelen daar niet tegen. Er wordt elektriciteit bespaard, maar geen gas.

Wie zonnecollectoren aanschaft, helpt mee het gasverbruik te verlagen. Zonnecollectoren kunnen namelijk helpen bij het verwarmen van water voor de douche of de verwarming.

Zelf investeren
De schadevergoeding is alleen een steuntje in de rug. Volgens het Samenwerkingsverband Noord-Nederland is de investering ongeveer het dubbele van het subsidiebedrag. Wie 4000 euro subsidie krijgt, zal zo’n 8000 euro investeren in de woning. De ontvanger betaalt dan dus nog 4000 euro zelf.