RWE wil kapitaalinjectie investeerders Midden-Oosten

RWE, het moederbedrijf achter de Nederlandse energieaanbieder Essent, overweegt om een belang van tien procent te verkopen aan een groep investeerders uit Abu Dhabi. Binnen die groep zit een rijke sjeik. RWE wil op die manier de hoge schulden waarmee het bedrijf te kampen heeft terugbrengen. Dat schrijft persbureau Bloomberg op basis van anonieme bronnen.

Geldschieters
Het energieconcern is al sinds vorig jaar bezig met gesprekken met geldschieters uit de Verenigde Arabische Emiraten. Met de huidige beurskeurs gaat het om een kapitaalinjectie ter waarde van zo’n 1,5 miljard euro.

Met een nieuwe kapitaalinjectie zou RWE zich kunnen toespitsen op een strategische overeenkomst met het Midden-Oosten.

Strategische overeenkomst
Als RWE de deal namelijk rond krijgt, kan het moederbedrijf van Essent samen met zijn nieuwe aandeelhouders volgens anonieme bronnen tegelijkertijd kunnen aankondigen dat het bedrijf een strategische overeenkomst met het Midden-Oosten bereikt heeft.

Vorige week gaf de bestuursvoorzitter van RWE, Peter Terium, al een bijeenkomst voor analisten. Daarin maakte hij bekend dat hij het bedrijf wil uitbreiden naar een nieuwe regio in het Midden-Oosten. Om welk gebied dat precies gaat, is niet bekend, maar het zou gaan om de Golf.

Afgenomen vraag
Niet alleen RWE, maar ook andere Europese energiebedrijven hebben problemen met verliezen en lagere winsten. Zo hebben de energiebedrijven al langer te maken met vooral een afgenomen vraag en toegenomen concurrentie van alternatieve energieproducenten. In Duitsland is de concurrentie van wind- en zonne-energie zo fors, dat energieproducenten die zich bezig houden met de opwek via fossiele brandstoffen, hun winsten flink terug zien lopen. RWE moest afgelopen jaar zelfs afboeken.

Dat kwam doordat het bedrijf zicht dat verslikt in dure overnames, waar het nu weer van af wil. Niet alleen met RWE gaat het slecht. Eind vorig jaar kondigde het Duitse energiebedrijf Eon ook al aan maatregelen te nemen. Het bedrijf wil zichzelf opsplitsen. Daarbij wordt het gebruik van kolen opzij gezet, en gaat de energieproducent door met het produceren van groene energie door schonere energiebronnen.