RVO: “Energielabel schiet tekort”

Het energielabel schiet tekort in de dienstverlening. Dat geeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) toe in een brief aan woningeigenaren. Al sinds begin dit jaar regent het klachten over het energielabel.

Definitief maken

Woningeigenaren krijgen een voorlopig energielabel. Wie het huis wil verhuren of verkopen, is verplicht dit label definitief te maken. Maar dat is nog niet zo eenvoudig. Om het label definitief te kunnen maken, moeten eigenaren het label aanmelden via de webapplicatie.

De applicatie blijkt omslachtig te zijn en vol te zitten met systeemfouten. Zo komt het regelmatig voor dat het systeem het verkeerde label aan een woning toekent. Bij zo’n tien procent van de aanvragen gaat het mis. Inmiddels hebben al 10.000 mensen de helpdesk van het energielabel ingeschakeld.

Geen reactie
Huiseigenaren die de Rijksdienst om hulp vroegen, kregen vaak geen reactie. Dat staat in de brief van Juridische Zaken van RVO. “Het gaat mogelijk om het topje van de IJsberg”, zegt Jan Wout Schrotenboer, jurist bezwaar en beroep bij RVO telefonisch tegen EnergieOverheid.

“RVO is zeker tekortgeschoten in de dienstverlening. De invoering van de applicaties ging met te veel problemen gepaard. De informatieverstrekking was niet adequaat.”

Voorlopig geen beterschap
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland belooft voorlopig geen beterschap. In een brief schrijft de Rijksdienst ‘met man en macht geprobeerd te hebben het systeem te laten voldoen, maar zonder zichtbaar beter resultaat’. De RVO zou nog steeds ‘druk doende’ zijn om de problemen te verhelpen.

Het label ligt al langere tijd onder vuur en wordt gekscherend het ‘natte vinger label’ genoemd. Het energielabel voldoet niet aan de Europese richtlijnen. De Europese Commissie overweegt gerechtelijke stappen als het label niet correct wordt ingevoerd. Minister Blok moet donderdag op het matje komen in de Tweede Kamer om uitleg te geven over ‘de chaos rond energielabels’. Met die bewoordingen staat het debat ook op de agenda van de Kamer.