Rotterdam gaat meer energie opwekken dan het verbruikt

De gemeente Rotterdam gaat in 2030 meer duurzame energie opwekken dan de gemeente verbruikt. Dat heeft het stadsbestuur deze week bekendgemaakt.

Minstens de helft van alle woningen in de stad is tegen die tijd verwarmd met restwarmte, dat uit de haven komt. Ook windmolens zullen een flinke bijdrage leveren aan de productie van groene energie. Bovendien moeten de windmolens woningen verwarmen en voorzien van stroom. Op die manier krijgt de Rotterdamse burger stroom van eigen grond.

Alternatieve energieplannen
Daarnaast moeten de woningen in Rotterdam een stuk energiezuiniger worden. Als inwoners daaraan meewerken, dan kunnen de inwoners van de stad samen zo’n 180 miljoen euro op jaarbasis besparen op de energierekening.

De gemeente wil zich bovendien gaan focussen op het inzetten van alternatieve energiebronnen. Een kwart van alle daken in Rotterdam is plat. Die platte daken zijn ideaal om zonnepanelen op te plaatsen, zegt wethouder van Milieu Pex Langenburg (D66).

Uiteindelijk moet 40 procent van alle vraag naar energie in Rotterdam opgewekt worden middels zonne-energie. In 2018 neemt de stad al de volgende stap: dan wil het collectoren gaan plaatsen. In totaal worden dan 6000 woningen voorzien van een dergelijke collector.

Goede voorbeeld
Niet alleen van de burgers verwacht de gemeente inspanning om op een duurzamere manier met energie om te gaan. De gemeente gaat zelf ook aan de slag om te besparen op energie. Daarom wil Rotterdam op de eigen kantoren, gymlokalen en schoolgebouwen zo’n 40 procent aan energie besparen. Dat gaat door bijvoorbeeld oude gebouwen beter te isoleren, maar ook door zonnepanelen te plaatsen.

Zo wordt er een proef gehouden met zonnepanelen op gymzalen. In totaal worden 70 gymzalen voorzien van zonnepanelen. De milieuwethouder stelt dat Rotterdammers recht hebben op een gezonde, mooie en groene stad.