PvdA wil geen schaliegas

De PvdA keert zich fel tegen schaliegas. Met de bewoordingen ‘het is volstrekt onnodig om in dit dichtbevolkte land te boren naar schaliegas’ maakte PvdA-leider Diederik Samsom duidelijk niets te zien in de winning van schaliegas. Hij deed de uitspraak op Radio 1.

Onderzoek
Dat Samsom die uitspraak doet, is opvallend. Het kabinet doet nu namelijk nog onderzoek naar locaties waar proefboringen kunnen worden toegestaan. Coalitiepartner VVD noemt de uitspraak van Samsom ‘raar’. Tegen de NOS zegt VVD-kamerlid René Leegte dat schaliegas zeker nog niet van de baan is, omdat er nog allerlei onderzoeken naar lopen.

Volgens Leegte is energie voor de regeringspartij te belangrijk om ‘op voorhand alternatieven uit te sluiten.’ Daarmee staat de deur voor schaliegas bij de VVD nog wagenwijd open.

Streep erdoor
Maar dat gebeurt niet, als het aan de Partij voor de Arbeid ligt. Op de vraag: “Wordt er straks naar schaliegas geboord?” antwoordde Samsom: “Nee, dat gaan we niet doen.”

Daarmee draait de PvdA-leider zich 180 graden om. Eerder zei hij nog dat boringen naar schaliegas geen probleem zijn, als het schoon en veilig kan. Net als in Amerika. Maar volgens Samsom zit er genoeg gas in de Nederlandse bodem voor de komende veertig tot vijftig jaar. Hij zegt wel uit te kijken naar het gebruik van duurzame energiebronnen.

Omstreden
Het winnen van schaliegas is omstreden. Zo zou het milieu ernstig aangetast kunnen worden en zou het drinkwater in het geding komen. Bij het winnen van schaliegas boren energiebedrijven in kilometers diepe kleisteenlagen.

Volgens Milieudefensie is het gevaar nog niet geweken, zolang het boren naar schaliegas nog niet verboden is. Dat zegt de organisatie tegen De Telegraaf.