Project Stroomversnelling: 100.000 huurwoningen zonder energierekening

Door ervoor te zorgen dat een huis per jaar evenveel of meer energie opwekt dan verbruikt, is het mogelijk om geen kosten voor energieverbruik meer te hoeven betalen. Vier bouwbedrijven en zes woningcorporaties nemen de taak op zich om de komende jaren 100.000 oude huurwoningen zo goed te isoleren en van zonnepanelen te voorzien dat de energierekening naar nul gaat.

Het project Stroomversnelling werd in juni 2012 door minister Blok in gang gezet. In totaal zal er zo'n 6 miljard euro in dit project worden geïnvesteerd. Het geïnvesteerde bedrag zal allemaal terugverdiend worden door de energiebesparing die het opleverd.
Om ervoor te zorgen dat een woning evenveel of meer energieopwekt dan de woning verbruikt, kan het bijvoorbeeld worden voorzien van zonnecollectoren en een warmtepomp, vloer-, dak en muurisolatie en HR++ glas.

Bij het project zijn de bouwbedrijven BAM, Dura Vermeer, Ballast Nedam en VolkerWessels  betrokken. De woningcorporaties die bij het project betrokken zijn hebben zich nog niet bekend gemaakt.

Naast de positieve bijdrage die het project kan hebben op het verlagen van huurlasten, kan het ook een positieve bijdrage leveren op de economie doordat het project werkgelegenheid creëert.