Professor: 'Nog vijf keer zoveel energie te besparen'

Het is mogelijk om de komende 30 jaar nog vijf keer zoveel energie te besparen. Dat zegt professor Kornelis Blok in zijn intreerede ‘De verwaarloosde kant van het energiesysteem’ aan de TU Delft.

Al een flinke slag geslagen
Volgens de professor heeft de Europese Unie al een flinke slag geslagen. In de afgelopen jaren is er steeds meer aandacht verworven voor het besparen van energie. Daardoor gaan we nu ook veel efficiënter met energie om, dan 40 jaar geleden. Dat komt volgens de professor vooral doordat woningen beter geïsoleerd worden, we de gloeilamp hebben vervangen door de spaarlamp en zuinigere apparaten gebruiken.

Het energieverbruik daalt in veel landen nu. In de Europese Unie daalt het energieverbruik zelfs met ongeveer 2 procent per jaar.  Maar de koek is nog niet op. De professor wijst er op at er nu zoveel technisch haalbaar is, dat we nog eens een factor vijf minder energie kunnen verbruiken.

Technische uitdaging
Het is niet onmogelijk om nog meer energie te verbruiken, maar dan moet er wel geïnvesteerd worden in onderzoek naar het besparen van energie, zegt Blok. Slimme meters en het internet-of-things (het internet gebruiken voor slimme toepassingen, red) zullen daarbij helpen. Het doel is vooral energieverbruikers meer inzicht te bieden.

Blok stelt at er nog steeds een gebrek aan kennis is, over de manier waarop we energie gebruiken. Daarnaast moet er meer informatie komen over hoe Nederland efficiënter energie kan gebruiken.

Niet alleen goed voor de portemonnee
De meeste mensen besparen op energie, zodat de energierekening lager wordt. Dat is ook al tijden de doorslag geweest om over te stappen. Volgens Blok is energiebesparing niet alleen goed voor de portemonnee: “Het heeft ook positieve impact op de menselijke gezondheid en het maakt de oplossing van het klimaatprobleem een stuk eenvoudiger.