Pechdag voor Enexis

Netbeheerder Enexis had afgelopen woensdag een pechdag. Het bedrijf kreeg twee keer op een dag te maken met grote storingen. Eén in het Brabantse Helmond en één in de andere kant van het land: Groningen. Ongeveer 7400 huishoudens in Helmond en ongeveer 2750 huishoudens in Groningen zaten zonder stroom.

Kortsluiting
De stroom viel in Helmond rond half drie uit. Na ruim een uur was het probleem opgelost. Volgens energiebedrijf Enexis ontstond de storing door kortsluiting in een transformatorstation aan de Varenschut. Het station zegt hoogspanning om in gewone netstroom.

Door de storing viel de stroom uit in de wijken Rijpelberg en Brouwhuis. 4 verkeerslichten op de Deurneseweg vielen uit. In het gebied was ook geen mobiel telefoonverkeer mogelijk.

Het is niet de eerste keer dat Brabant te maken krijgt met een grote stroomstoring. In mei werd tijdens graafwerkzaamheden nog een elektriciteitskabel geraakt. Een woordvoerder spreekt van ‘botte pech’.

Kapotte kabel
In de provincie Groningen zaten op dezelfde dag in totaal 2750 gezinnen zonder stroom. De storing ontstond even voor zes uur in een verdeelstation in Appingedam. Daar was een kabel kapot, zegt een woordvoerder van Enexis.

Vooral de plaatsen Appingedam, Garrelsweer, Loppersum, Holwierde, Eenum, ’t Zandt, Leermens en Stedum werden getroffen. Na zeven uur hadden de meeste huishoudens in Appingedam en omgeving weer elektriciteit. Rond acht uur was de hele stroomstoring opgelost en konden ook overige aansluitingen weer gebruikmaken van elektriciteit.

Geen vergoeding
Wie hoopt een vergoeding te krijgen, kan dat maar beter vergeten. Pas als een stroomstoring langer dan 4 uur duurt, krijgt de klant 35 euro schadevergoeding van de netbeheerder. Er komt dan nog voor elke 4 uur die erbij komt een extra vergoeding van 20 euro. Bij een langdurige storing verrekent de netbeheerder de vergoeding met de jaarafrekening. Dat geldt niet voor stroomstoringen die zijn veroorzaakt door uitzonderlijke weersomstandigheden of door overstromingen.

Doordat de storingen in Helmond en de Groningse plaatsen geen 4 uur duurden, heeft de klant geen recht op schadevergoeding.