Nuon gaat windmolens beter controleren

Error message

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/huurwoni/public_html/klimaatgids.nl/includes/file.phar.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (line 394 of /home/huurwoni/public_html/klimaatgids.nl/includes/common.inc).

Energiebedrijf Nuon gaat haar windmolens in de toekomst beter controleren. Zo worden drie windmolens in het IJsselmeer bij Medemblik met speciale apparatuur onderzocht. Dat is nodig, omdat bij dezelfde soort windmolens vorige maand de wieken naar beneden kwamen.

Op Tweede Kerstdag vielen de wieken van een windmolen in het water. De wieken waren bevestigd aan de hoofdas, die door haarscheurtjes verzwakt werd. De haarscheurtjes werden steeds groter, tot de wieken afbraken.

Metaalmoeheid
Dat ongeluk werd veroorzaakt door metaalmoeheid. Daarvan is sprake als kleine haarscheurtjes steeds groter worden, waardoor de hoofdas verzwakt werd en de wieken afbraken van de hoofdas. De windmolen had kort voor het ongeluk nog een onderhoudsbeurt gehad. Volgens Nuon is er nu aanvullend onderzoek nodig bij andere windmolens, om te voorkomen dat metaalmoeheid ook optreedt bij de andere windmolens in het IJsselmeer, die van hetzelfde type zijn.

Ultrasoon
Nuon belooft nu ook de andere windmolens te onderzoeken. Dat gaat met zogenaamde ultrasoon onderzoek. De apparatuur om dat onderzoek uit te voeren, is er nu nog niet. De energieleverancier gaat voor het ultrasoon-onderzoek speciale apparatuur aanschaffen, om zo de windmolens te kunnen controleren op metaalmoeheid.

De energieaanbieder zegt dat zonder ultrasoon-apparatuur niet te onderzoeken is of er sprake is van metaalmoeheid. Als het onderzoek van tevoren was uitgevoerd op de defecte windmolen, was het ongeluk waarschijnlijk nooit gebeurt. Daarom wil Nuon nu ook de andere windmolens onderzoeken.

Zodra de resultaten van die onderzoeken binnen zijn, beslist Nuon wat er gaat gebeuren met de drie windmolens bij Medemblik. Als er sprake is van metaalmoeheid, worden de windmolens waarschijnlijk stilgezet. De windmolen waarvan de wieken afbraken, zal niet meer gebruikt worden. Op Tweede Kerstdag braken de wieken af, maar niemand raakte bij dat ongeluk gewond.