Nuon blijkt slechtste koop Vattenfall

Het Zweedse bedrijf Vattenfall heeft met de aankoop van het Nederlandse energiebedrijf Nuon de slechtste koop van de afgelopen eeuw gedaan. Het Nederlandse energiebedrijf is volgens Vattenfall ook niet langer meer te koop, omdat het energiebedrijf niet te verkopen valt. Dat zegt bestuursvoorzitter Magnus Hall van Vattenfall, de Zweedse moeder van Nuon.

Vattenfall moest opnieuw een flinke afboeking doen op het Nederlandse energiebedrijf Nuon. Naar verluidt gaat het om een afboeking van ongeveer 1,5 miljard euro.

Geen verkoop
Magnus Hall zegt dat de verkoop van Nuon nu helemaal van tafel is. Vorig jaar juli startte Vattenfall een zoektocht naar geïnteresseerde partijen. Het zou daarbij gaan om de verkoop van de Nederlandse, Britse en Duitse activiteiten. Door flinke verliezen en kritieken in Zweden vond het moederbedrijf het noodzakelijk Nuon te verkopen.

Maar achteraf blijkt het bedrijf helemaal niet zo gemakkelijk te verkopen als gedacht, concludeert Hall. Diverse bronnen in de markt zeggen dat er gebrek aan interesse is om Nuon te kopen. Daarom besloot Vattenfall het bedrijf zelf te houden.

Afboeking
Door het besluit Nuon zelf te houden, moest het Zweedse moederbedrijf wel een flinke afboeking doen. Donderdagochtend maakte het Zweedse energieconcern een verlies van 2 miljard euro bekend. In Nederland werd er 1,5 miljard euro afgeboekt, omdat Nuon alleen maar in waarde vermindert. In totaal hebben de Zweden inmiddels al 5,7 miljard euro verlies gemaakt, nadat het concern Nuon heeft gekocht.

Topman Hall ziet de toekomst van het Nederlandse energiebedrijf maar somber in. Hij verwacht dat Vattenfall nog meer af moet boeken, omdat Nuon verliesgevend is. In 2009 kocht Vattenfall het Nederlandse energiebedrijf op de top van de markt. Voor de koop van Nuon legde het energiebedrijf ruim 9,5 miljard euro op tafel.