Nieuwe windmolens zijn veiliger

De huidige windmolens zijn nieuwer en dus beter ontworpen. Door het betere ontwerp zijn de windmolens ook veiliger. Dat schrijft minister Henk Kamp van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. Kamerlid Stientje van Veldhoven van D66 had vragen gesteld over de veiligheid van de windmolens, nadat er op Tweede Kerstdag één van de wieken van een oude windmolen in het IJsselmeer afbrak.

Oude windmolen

Volgens minister Kamp pleegt de windsector overleg om dergelijke ongelukken in de toekomst te voorkomen. Kamp benadrukt dat de windmolen waarvan een wiek afbrak, een oude, unieke windmolen was. De nieuwe windmolens zijn door het ontwerp veiliger, waardoor de kans op herhaling klein is.

De minister schrijft verder dat de Nedwind 40-windturbines speciaal zijn, door de lange en ranke as die de rotor verbindt met de bladen. De oude windmolen heeft maar twee in plaats van drie wieken, waardoor de as meer te verduren krijgt, en er eerder metaalmoeheid op kan treden. De oude turbine was één van de eerste generaties. De huidige turbines zijn veel veiliger, bevestigt Kamp.

Inspectie
In Nederland zijn er behalve de ene windmolen waarbij het fout ging, geen andere windmolens van dat type. Kamp schrijft wel dat problemen met windmolens nooit helemaal uit zijn te sluiten. Net als bij vliegtuigen is de kans even groot bij windmolens dat er ondanks strengere inspecties en eisen toch nog metaalmoeheid op kan treden.

Om ongelukken te voorkomen, moeten de windmolens al gecertificeerd worden. Een jaarlijkse inspectie is verplicht, en omgevingsdiensten en gemeenten moeten erop toe zien dat die inspectie wordt nageleefd.

Ongeluk
Op Tweede Kerstdag 2014 braken de rotor en twee wieken af van een Nedwind 40-turbine. De turbines waren maar een paar meter verwijderd van de kust van Medemblik. De wieken belandden in het water en er raakte niemand gewond. Uit onderzoek bleek dat metaalmoeheid de oorzaak van het afbreken was. Toch werd dat probleem niet ontdekt bij een inspectie. Daarom gebruikt de exploitant van de windmolens, Nuon, ultrasoon-onderzoek om de andere drie windmolens in het windpark te onderzoeken.