Netbeheerders kopen massaal aan slimme meters in

De vier grootste netbeheerders in Nederland nemen de komende vijf jaar massaal slimme meters af van drie leveranciers. Netbeheerders Liander, Stedin, Delta Netwerkbedrijf en Westland Infra besteden in totaal 470 miljoen euro aan de slimme meters.

Voor huishoudens en ondernemers

De netbeheerders kopen ongeveer 6 miljoen slimme elektriciteits- en gasmeters in bij de fabrikanten Landis+Gyr, Flonidan en Iskrameco. Daarmee gaat ongeveer 470 miljoen euro gemoeid. Flonidan en Iskrameco behoorden tot de keuze van de netbeheerders. Landis+Gyr kregen de opdracht via een Europese aanbesteding.

De 6 miljoen slimme meters worden verspreid onder huishoudens en kleinzakelijke ondernemingen. Tot en met 2020 krijgen deze groepen een slimme meter aangeboden.

Overstappen eenvoudiger
De slimme meter biedt niet alleen inzicht in het energieverbruik, maar maakt het overstappen naar een andere energieaanbieder ook eenvoudiger. Consumenten en bedrijven met een slimme meter krijgen automatisch zes keer per jaar een verbruiksoverzicht van hun leverancier. De slimme meter geeft de standen automatisch door aan de nieuwe energieleverancier.

Volgens de netbeheerders zijn er straks minder misverstanden over de eindafrekening. Die is namelijk direct gebaseerd op actuele meterstanden, die met behulp van de slimme meter worden gemeten. De energieaanbieder kan de meterstanden op afstand uitlezen.

Flinke besparing
De netbeheerders doen de aanbesteding van de slimme meters gezamenlijk. Op die manier hopen ze aanzienlijk te besparen op de kostprijs per meter. De meters voldoen aan het ‘Fair Meter Initiative’. Dat houdt in dat er bij de productie van de meters extra aandacht is voor de herkomst van de grondstoffen. Naar verwachting worden de slimme meters begin 2016 geleverd.

De aanbesteding is belangrijk voor het energielandschap in Nederland. Liander, Stedin, Delta Netwerkbedrijf en Westland Infra zijn namelijk verantwoordelijk voor ongeveer twee derde van de elektriciteit- en gasnetten in Nederland. Ze verzorgen de netten in Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland, Flevoland, Gelderland en Utrecht.