Netbeheerder en gemeente starten 'voedselbank voor energie'

Netbeheerder Alliander, de gemeente Arnhem en de maatschappelijke organisatie Rijnstad starten een soort voedselbank voor energie. De Stichting Energiebank Nederland gaat huishoudens ondersteunen bij het betalen van energierekeningen.

Moeite met betalen

De netbeheerder, gemeente en maatschappelijke organisatie bundelen hun krachten in de Stichting Energiebank Nederland. Dat is nodig, want zo’n 75.000 Nederlandse huishoudens hebben moeite met het betalen van de energierekening. Daarom komt de Energiebank huishoudens tegemoet in het beschikbaar houden van elektriciteit en warmte.

De huishoudens die moeite hebben met het betalen van de energierekeningen, krijgen tijdelijk korting op de rekeningen. De Energiebank vergelijkt zichzelf met de Voedselbank. Volgens de stichting is energie een primaire levensbehoefte.

Eerst alleen in Arnhem
De stichting ondersteunt eerst alleen Arnhemse gezinnen. Uiteindelijk willen de partijen ook een landelijke dekking gaan bieden. De stichting werkt samen met Humanitas om een selectie van deelnemers te maken. Alliander bemiddelt met de energieleveranciers om de korting direct op de energienota door te berekenen.

De hulporganisatie doet nu een oproep om kilowatturen, producten expertise en tijd te doneren. Alliander vraagt onder andere oplossingen bij energiebedrijven.

Hulp nodig
Voor de ondersteuning van de 75.000 gezinnen heeft de stichting donaties van bedrijven en particulieren nodig. Daarnaast kunnen zich vrijwilligers aanmelden, die de huishoudens leren om slimmer met energie om te gaan en zo geld over te houden. Daarnaast vraagt de Energiebank om producten als energiezuinige lampen, tochtstrips, slimme thermostaten en andere energiezuinige apparaten.

Vanaf oktober 2015 kunnen huishoudens terecht bij de Energiebank, voor alle vragen naar ondersteuning rond energiegebruik. De stichting komt voort uit de samenwerking met Nudge, die dit jaar werd gelegd tijdens de Alliander Energy Experience.