Nederlandse energiebedrijven verdienen aan België

De productie van Nederlandse elektriciteit nam vorig jaar voor het eerst in drie jaar toe. Dat terwijl de productie van duurzame energie juist afnam.

In totaal werd er in Nederland vorig jaar 103 miljard kilowattuur elektriciteit geproduceerd. Dat is 2 procent meer dan in 2013. Dat laten cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek zien. De uitvoer nam met 21 procent toe in vergelijking met 2013. De opvallendste importeur: België.

België
Nederlandse energiebedrijven verkopen namelijk de meeste energie aan buurland België. Dat land kampt al tijden met energieproblemen, door uitvallende kernreactoren. Daardoor ontstond er een stroomtekort in het land. Het Belgische ministerie van Energie besloot met een aantal ingrepen de stroomverbruik van hun inwoners te verminderen.

Het ministerie riep op om maaltijden met een lange bereidingstijd te vermijden. Verder werden sommige delen van het land om de beurt afgesloten van het stroomnetwerk. Door de grote vraag naar energie van uit België, steeg de energieprijs bij onze zuiderburen behoorlijk.

Duurste stroomland
Nederland was jarenlang het duurste stroomland binnen Europa. Inmiddels is dat België, door een grote vraag naar energie. België is één van de grootste afnemers van Nederlandse energie. De stroom is daar zo’n vier procent duurder dan de stroom in Nederland. Dat is een flink verschil met 2013, toen Belgen nog zo’n tien procent minder voor energie betaalden dan Nederland.

Op langere termijn zal energie in België duurder worden. Dat komt doordat het land meerdere kerncentrales uit wil zetten. In dat geval moet het land meer stroom importeren of een andere manier vinden energie op te wekken.

Nederlandse kansen
De situatie bij de zuiderburen is goed voor Nederlandse bedrijven. In Nederland hebben energiebedrijven Essent en Nuon energiecentrales in ons land die amper draaien. Dat komt doordat de kosten van die centrales hoog zijn, terwijl de elektriciteitsprijs in ons land laag is. Als de problemen in België aanhouden, kunnen die centrales weer ingeschakeld worden en kan de stroom verkocht worden aan de Belgen. Stroombedrijven Essent en Delta willen direct energie leveren aan België via een aparte stroomkabel. Het idee ligt nu ter goedkeuring bij de Belgische overheid.